Torsdag 19. oktober 2017
Der blev slagtet høns og får i Middelalderlandsbyen i efterårsferien, og det deltog børnene med stor interesse i. Foto: Middelalderlandsbyen
Efterårsferieopskrift: Sild, høns, vædderlam og glade børn
BRØNDBY. I efterårsferien stod Middelalderlandsbyen i madens tegn, da der var workshop om middelaldermad for børn
Skrevet af Heiner Lützen Ank - 26. oktober 2016, 10:13:42

I tre dage blev der plukket høns, snittet grøntsager, lavet krydderiblandinger og røget sild.
Trods et noget ustadigt efterårsvejr var der videbegærlige gæster alle dagene, med en solbeskinnet torsdag som den klart bedst besøgte dag.

Maver og kråser
I bedste ”Nak og æd” stil kunne de modige børn se et vædderlam blive dissekeret og skåret ud og selv plukke en høne. Flere børn gjorde store øjne, mens biolog Allan Kristensen fra Produktionshøjskolen i Brøndby fortalte om fårets fire maver og vendte vrangen ud på hønens kråse.
Landsbyens bålplads blev hver dag dækket af fjer, når de fremmødte børn plukkede de høns, der senere blev kogt og endte deres dage som varm hønsekødsuppe med urter, grøntsager og spændende middelalderkrydderier.

Skelsættende oplevelse
En anden af workshoppens store publikumsevents var røgning af sild. De små og store køkkenskrivere rensede, skrabede og saltede de nyfangede sild, mens de hørte historien om middelalderens sildefiskeri, der gjorde silden til den danske konges mest skattede fisk.
Sildehistoren fik desuden et lokalhistorisk perspektiv, da det gik op for tilhørerne, at en stor del af middelalderens høstsild blev landet i det lille fiskerleje Ringebæk, der i middelalderen lå mellem de nuværende havne i Vallensbæk og Brøndby, lige syd for Middelalderlandsbyen.

Smagte på maden
Hver eftermiddag fik de fremmødte børn og voksne lejlighed til at smage på hjemmelavet grøntsagssuppe og nyrøgede sild, der kom varme og gyldne fra røgovnen.
Torsdag eftermiddag blev efterårsferiearrangementet sluttet af i tørvejr, med smagsprøver på sild, hønsekødsuppe og grillet middelalderlam.
– På trods af det noget svigefulde vejr, har efterårsarrangementet endnu engang overbevist mig om at der hverken findes kræsne børn eller dårligt vejr, siger Middelalderlandsbyens leder, Tonny Soltau med et smil.

Print This Post Print This Post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

LÆS AVISEN ONLINE
DAGENS MEST LÆSTE NYHEDER