Anonymitet og rådgivning vigtig i alkoholbehandling
Alkoholbeh._Connie_Mørck.jpg
Alkoholrådgiver og -behandler Connie Mørck er klar til at hjælpe borgere i Vallensbæk med alkoholproblemer. Foto: Vallensbæk Kommune
VALLENSBÆK. I Vallensbæk er anonymitet og respekt for det enkelte menneske i centrum i alkoholbehandlingen

I disse uger kører Respekt-kampagnen i hele landet. Den skal sætte fokus på, hvordan alkoholafhængige kan få selvrespekten og respekten fra omgivelserne tilbage ved at træffe det svære valg om at gå i behandling.
Netop opgaven med at motivere til behandling og ramme de mennesker, der har mest brug for den, kan være meget vanskelig. Sådan er det også i Vallensbæk Kommune, men her har alkoholrådgiver og -behandler Connie Mørck dog gode erfaringer med en neutral rådgivningsform, der primært besvarer spørgsmål og åbner muligheder.
Hun har endnu en dimension at tilføje, når talen falder på alkohol og respekt. Hun oplever nemlig, at uforpligtende rådgivning og respekten for, at det er forskelligt, hvornår den enkelte magter at tage imod behandling, er helt essentiel.

Erkendelse tager tid
– Man må huske, at folk henvender sig for at få rådgivning af egen fri vilje, og det er sjældent en god ide at presse på, eller forsøge at trække et behandlingsforløb ned over hovedet på nogen, fortæller Connie Mørck.
– Det tager tid at erkende, at man har brug for hjælp, og det er meget forskelligt, hvor folk er i den proces, når de kommer til mig. Men jeg oplever, at erkendelsen falder hurtigere, når jeg rådgiver ud fra den enkeltes forudsætninger og giver rum til at reflektere over egen situation, fortsætter hun.
Connie Mørck er sygeplejerske og har ti års erfaring som rådgiver og behandler ved Lænke-ambulatoriet i Glostrup. Hun ved, hvor vanskeligt det er at nå ud til de mennesker, der har brug for behandling, fordi afhængighed af alkohol næsten altid er forbundet med benægtelse og skamfølelse.

Søger selv behandling
Derfor er det en oplevelse, der gør indtryk, hver gang en borger selv henvender sig efter et rådgivningsforløb og ønsker at komme i behandling. Det sker væsentligt oftere, når brugerne af rådgivningen har mulighed for at være anonyme, og når de føler sig forstået frem for presset.
– Det er min opfattelse, at skridtet bliver meget nemmere at tage, og at borgerne hurtigere benytter sig af de forskellige muligheder, vi har for behandling, siger Connie Mørck.

I Vallensbæk kan alle borgere få gratis, anonym og uforpligtende rådgivning om alkohol. Vallensbæk Kommune tilbyder at tilrettelægge et gratis behandlingsforløb efter den enkeltes behov og ønsker.
Vallensbæk Kommune har også tilbud om rådgivning og behandling for pårørende til alkoholafhængige.
Det er foreningen Alkohol & Samfund, der står bag Respekt-kampagen. Læs mere på www.hope.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top