Besparelse regnet ud på forhånd
Steen4.jpg
Steen Nielsen, formand for Vesterled Grundejerforening. Foto: Jesper Ernst Henriksen
BRØNDBY. Sammen med stemmesedlen har grundejerne i Vesterled fået et brev, hvor der står, hvor meget de kan spare ved at skifte til fjernvarme

Brevet kommer elektronisk sammen med afstemningssedlen, og for de fleste kunder i Vesterled har Brøndby Kommune udregnet, hvor meget de kan spare, ved at skifte til fjernvarme.

Tre forskellige breve
Der er faktisk lavet tre forskellige breve til borgerne i Vesterled. Et til borgere med naturgas, et til borgere med oliefyr og et til de øvrige.
For borgere med naturgas har kommunen fået oplyst naturgasforbruget over de seneste tre år og ud fra et gennemsnit af det, har de beregnet, hvor meget de kan spare, ved at skifte til fjernvarme. Det er flertallet af borgerne i området, der har naturgas.
For borgere med anden varme, kan kommunen ikke få oplyst forbruget.

Tjek din beregning
Men selvom man som naturgaskunde får et brev, hvor der står, at man kan spare penge ved at skifte til fjernvarme, kan det være en god idé at tjekke beregningen, siger Steen Nielsen.
– Vi vil ligge et regneark op på vores hjemmeside, hvor man selv kan skrue lidt på tallene. Hvis man for eksempel justerer virkningsgraden i sit gasfyr, så kan det hurtigt gå fra plus til minus, siger han. Derudover vil mange skulle tage et tab på en gaskedel, som ikke er slidt op.
– Kommunen har selv skrevet, at det for de fleste kunder vil være en meget lille gevinst, siger Steen Nielsen.

Finansieringstillæg
Et af de store debatpunkter blandt borgerne har været det såkaldte finansieringstillæg. Ved to borgermøder onsdag og torsdag aften var der mange spørgsmål til dette. Folk forstod ikke, hvordan det blev regnet ud, og de var utilfredse med, at de ikke kunne få et klart svar på, hvor længe de skal betale tillægget.
Brøndby Fjernvarme tilbyder at stå for tilslutning og fjernvarmeunit. Den installation kan ellers koste op mod 90.000 kroner, men lader man Brøndby Fjernvarme stå for installationen, kan de via stordriftsfordele spare cirka 20.000 kroner.
Dem lægger Brøndby Fjernvarme ud. I stedet betaler borgerne så noget ekstra for deres varme, indtil alle borgeres installation er tilbagebetalt. Det er det, der er finansieringstillægget. Hvor meget de skal betale ekstra beregnes en gang årligt ud fra forskellen på gasprisen og fjernvarmeprisen. Finansieringstillægget beregnes, så borgerne i gennemsnit sparer ti procent på deres varmeregning i forhold til gasprisen. Brøndby Fjernvarme har garanteret, at borgere der tilmelder sig via denne ordning i gennemsnit vil kunne spare ti procent.

Afdrag i 25 år

Det er for nyligt kommet frem, at VEKS, der er en sammenslutning af fjernvarmeselskaber på vestegnen, vil garantere, at tillægget er væk om 25 år.
– Sådan som gaspris og fjernvarmepris har udviklet sig de seneste år, så vil gælden ikke blive afdraget i de første mange år. Sådan som det ser ud lige nu, så står VEKS med en regning om 25 år, siger Steen Nielsen.
Om 25 år bliver regningen dermed sendt videre til alle fjernvarmekunder på Vestegnen.
– Rent etisk har jeg det svært ved at overdrage sådan en abe. Men der kan jo nå at ske mange ting med gasprisen og fjernvarmeprisen, siger Steen Nielsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top