Elever fra Glostrup i Folketinget
Folketinget.jpg
De fire drenge fra Nordvangskolen mødte Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Jonas Helbo
GLOSTRUP. Seks elever fra Nordvangskolen var mandag i sidste uge i Folketinget til Ungdomsparlamentet. En var på talerstolen og fik sit forslag vedtaget

Mandag i sidste uge var en lang dag for seks elever i Læs2 fra Nordvangskolen. De var med toget lidt over syv fra Glostrup for at tage i Folketinget.
Her skulle i alt 179 skoleelever debattere lovforslag, som de selv havde fundet på ud fra fem overordnede emner.
Den ene gruppe havde et forslag om at fritage emissionsfrie køretøjer for afgifter.
– Emissionsfrie køretøjer er køretøjer, der ikke udleder partikler, der er skadelige for mennesker, dyr og miljø, siger Victor Hegelund, der fremlagde forslaget fra Folketingets talerstol.

1477 forslag
Deltagerne i UP16 er udvalgte skoleelever fra 8.-9. klasser på skoler i Danmark, Færøerne og Grønland, som siden august sidste år har kunnet indsende deres egne forslag til, hvordan vi skal løse samfundets udfordringer.
Folketinget har denne gang modtaget 1477 beslutningsforslag, hvoraf 60 er blevet udvalgt til at blive behandlet af Ungdomsparlamentet. Alle 8. og 9. klasser på Glostrup Skole har i denne omgang arbejdet med at finde på lovforslag. Heraf var det de to forslag fra klassen Læs2 Nordvangskolen, der blev udvalgt.
I første omgang skulle elevernes lovforslag debatteres i grupper. Her skulle de 60 forslag reduceres til ti, der skulle debatteres i Folketingssalen. Her blev forslaget om at fjerne afgiften på emissionsfrie køretøjer taget godt imod.
– Emissionsfrie køretøjer dækker over flere ting end elbiler. Vi snakkede om at fjerne afgiften på elbiler, men vi ville gerne ramme et større område, siger Oscar Adsersen, der var en anden idémand bag forsalget.
Han nævner for eksempel brintbiler, biler drevet af solceller eller andre teknologier, som vi endnu ikke kender til.

Find pengene
I gruppearbejdet fik grupperne hjælp til at finde de bedste forslag og svarene på de mest almindelige spørgsmål.
– Der var en jury, der hjalp os, og de sagde, at det var en god idé med finansiering, siger Mike Olsen, der var den 3. elev bag forslaget.
– Vi satte NOx afgiften op til 50 procent af det tidligere niveau. Så fik vi lidt flere penge til at fjerne afgiften på emissionsfrie køretøjer, det er jo ikke helt gratis, siger Oscar Adsersen.

Mad i skolen
Tre andre elever fra Læs2 fik også deres forslag udvalgt blandt de 1477. Det var Julie Navndrup Petersen, Sofia Hamæl Scoppa og Magne Bering Andersen.
– Forslaget var, at der skulle være en madbod eller kantine på alle Danmarks skoler. Efter skoledagen er blevet længere, skal man have mere mad med i skole, og også noget der er lidt mere nærende end en pose chips, siger Julie Navndrup Petersen.
Forslaget kom dog ikke videre fra gruppearbejdet, blandt andet fordi gruppen ikke rigtig havde et svar på, hvordan de ville finansiere det.
– Der var nogen, der spurgte, hvordan vi ville finansiere det. Vi svarede, at det måtte være op til kommunerne, hvordan de ville gøre det, siger Sofia Hamæl Scoppa.
– På dagen tog de rigtigt godt imod forslaget, men da vi ikke havde styr på finansieringen, valgte vi i gruppen et andet forslag, siger Julie Navndrup Petersen

Lærerigt
For eleverne var det en stor oplevelse at være i Folketinget, også selvom det endte med at blive en rigtig lang dag.
– Det var dejligt, at det sluttede så sent, for så havde man virkelig fået noget ud af dagen. Jeg syntes, det var vildt spændende. Man kunne måske godt tro, at det ville være kedeligt at sidde og lytte, men hvis man fulgte med, så var det virkelig spændende, siger Sofia Hamæl Scoppa.
For Victor Hegelund var det selvfølgelig også en stor oplevelse at stå på Folketingets talerstol.
– Det var en vildt fed oplevelse. Det var lidt skræmmende i starten, for der var mange i salen, og folk kunne følge med derhjemme. Jeg frygtede, at der ville være nogle svære spørgsmål, men jeg kunne svare på de fleste, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top