Stadig fjernvarmesvar
IMG_3162.jpg
Afstemingen om fjernvarme i Vesterled er ved at være slut. Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Vagn Kjær-Hansen (SF) svarer i den anledning på Bent Melgaards spørgsmål fra sidste uges Folkebladet. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. I sidste uge beskrev Folkebladet en række spørgsmål, Bent Melgaard fra Vesterled mener, han stadig mangler svar på. Udvalgsformand Vagn Kjær-Hansen (SF) forsøger at svare

Den igangværende afstemning om, hvorvidt beboerne i Vesterled ønsker fjernvarme eller ikke, er ved at være slut.
Men som Folkebladet kunne fortælle i sidste uge, så mener flere beboere, at der stadig er uafklarede spørgsmål i sagen.
En af disse beboere er Bent Melgaard. Han mener for eksempel, at spørgsmålet om virkningsgrad stadig står hen i det uvisse. Men i modsætning til Brøndby Fjernvarme, der i sidste uges avis opfordrede beboerne til at hevend sig direkte til fjernvarmeselskabet, vil formand for Teknik- og Miljøudvalget, Vagn Kjær Hansen (SF) gerne forholde til Bent Melgaards spørgsmål. Om virkningsgrad siger Vagn Kjær-Hansen (SF) således:
– Bent Melgaard mener, at hans gasfyr har en virkningsgrad på 105. Det kan godt passe for et kondenserende gasfyr, som de fleste af nye fyr jo er, hvis vi taler om den direkte virkningsgrad. Men det, som fjernvarmeprojektet regner på, er årsvirkningsgraden, og det er noget andet end fyrets direkte virkningsgrad. Årsvirkningsgraden indregner, at gasfyrene, uanset hvor effektive de er, spilder energi, når de skal lave varmt vand om sommeren. Derfor har de kun en årsvirkningsgrad på omkring 90 for ældre gasfyr, eller omkring 95 for nyere gasfyr.

Graddage og forbrug
Et andet tema, Bent Melggaard ønskede nærmere belyst, er forbrug og graddage. Om det siger Vagn Kjær-Hansen (SF):
– Det andet som Bent Melgaard tager fat i, er at der er regnet på de seneste tre års faktiske gasforbrug. Det var noget som grundejerforeningerne ønskede, for at man som borger skulle kunne genfinde sine konkrete forbrugstal. I første omgang havde forvaltningen regnet på normalforbrugstal, altså hvor gasforbruget er korrigeret for, om året var varmere eller koldere end det normale.
Alligevel fører det til billigere fjernvarme for de fleste, siger Vagn Kjær-Hansen (SF):
– Bent Melgaard har helt ret i, at de tre år i de nye beregninger samlet set er varmere end det såkaldte normalår. 2013/14 var et varmt år med graddage 14 procent under normalen, 2014/15 var også varmt med 12 procent under normalen. Mens 2012/13 var et koldt år med graddage fire procent over normalen. Hvad betyder det så for sammenligningen med fjernvarme: Jo, det er faktisk ufordelagtigt for fjernvarmen at regne med varme år, fordi fjernvarmen har en høj fast afgift, som ikke falder hvis varmeforbruget falder. Men stadigvæk er fjernvarmen altså billigere i årlig udgift end naturgassen for langt de fleste af husejerne i Vesterled.

Nogle vil tabe
Til spørgsmålet om, at det vil koste nogle af beboeren penge at udskifte et nyt gasfyr, siger Vagn Kjær-Hansen (SF):
– Jeg ved godt, at dem, som har et nyt gasfyr, taber penge på fyret, hvis de skal skifte til fjernvarme. Et brugt gasfyr kan ikke sælges særlig godt. Omvendt er der mange, som har et lidt ældre gasfyr, som ikke er klar over, at det efterhånden er blevet uøkonomisk, selv om det med reparationer og reservedele godt kan holdes i gang i 5-10 år mere.

Koteletgrunde og rør
Bent Melgaard pegede i sidste uge også på, at det var uklart, hvorledes fjernvarmen forhold til pexrør, ligesom han mente, det var uklart, om beboere med koteletgrunde skulle betale ekstra. Om det siger Vagn Kjær-Hansen (SF):
– Bent Melgaard har nogle konkrete spørgsmål til fjernvarmeinstallationen om pexrør og om koteletgrunde. Jeg går ud fra, at han får et detaljeret svar fra Brøndby Fjernvarme. Generelt vil jeg ganske kort sige, at det er den samme varme, som skal rundt til radiatorerne, uanset om den kommer fra et gasfyr eller fjernvarme, så derfor kender jeg ikke til særlige problemer med pexrør. Og koteletgrunde skal ikke betale ekstra for at Brøndby Fjernvarme skal lave en lang stikledning, hvis man tilslutter sig, når rørene lægges i vejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top