Ud af alkoholens klør
kvindeklub.jpg
Winnie Nielsen og Lisbeth Juncker (t.h.) mødtes til alkoholafvænning i 2008 og har holdt kontakten siden i Brøndbys kvindeklub for ædru alkoholikere.
BRØNDBY. I Brøndby har man succes med en kvindeklub for ædru alkoholikere. Winnie, Lisbeth og Yvonne står frem for at bryde med tabuet om, at kvinder ikke drikker, og for at fortælle, at der er hjælp at hente

Pæne piger drikker ikke, og kvinder mister ikke kontrollen. Skammen og tabuet omkring alkoholmisbrug – ikke mindst blandt kvinder – trives i bedste velgående, selvom statistikken viser, at næsten hver 10. kvinde viser tegn på alkoholproblemer. I Brøndby har man, som et af de få steder, valgt at etablere et netværk for kvinder med et alkoholproblem, og det har vist sig at være en succes.
– Så snart jeg træder ind over dørtærsklen her, kan jeg slappe af. Man kan simpelthen mærke, at her er der kvinder der ved, hvordan jeg har det, og hvad jeg slås med, forklarer Lisbeth Juncker om, hvorfor hun siden 2009 er kommet i klubben i Brøndby for tørstige kvinder, der ikke drikker mere.

Social uden alkohol
Kvindeklubben mødes den første fredag i hver måned, og for tiden er det cirka 10 kvinder, der er en del af netværket, hvor man snakker, spiser og ofte tager ud og laver noget socialt sammen.
– Vi har for eksempel været på Bakken, i biograf og ude og bowle – for man kan nemlig godt gå ud og more sig uden alkohol, det er vigtigt at opleve, fortæller Yvonne Hansen.
Hun havde et alkoholmisbrug gennem et par år, men hun har ikke drukket siden hun for første gang for fire år siden begyndte at komme i Multihuset i Brøndby. Her blev hun en del af kvindeklubben og begyndte at komme i tirsdagscafeen Cafe Solvej for ædru alkoholikere og deres pårørende.
– Jeg har været i behandling i Lænken, men det var ikke det, der virkede for mig. Da jeg kom ind i dette hus, skete der til gengæld noget – her taler vi med de ansatte og med hinanden om det, der er sket for os, og det var det, jeg havde brug for, forklarer 59-årige Yvonne Hansen, der ikke har rørt alkohol siden og heller ikke savner det.

Standhaftig
Helt så nemt har det ikke været for Lisbeth Juncker at slippe ud af alkoholens klør. Hun kom i behandling i 2008, men har haft flere tilbagefald. Senest nytårsaften. Men det får ikke den 60-årige kvinde til at give op.
– Jeg har været hardcore alkoholiker, hvor jeg kunne drikke en flaske vin til morgenmad og så et par flasker sprut i løbet af dagen. Flere gange er jeg vågnet op på et sygehus med en promille på over 3, der burde have slået mig ihjel. Jeg har altid været til fest og farver og så eskalerede det til jeg på et tidspunkt mistede både mand, hus og job. I dag trives jeg og har job, kæreste og sommerhus og får en masse ud af at komme her i Cafe Solvej og i kvindeklubben. Her møder jeg jo folk, der har været ædru i årevis og klarer det – det har jeg den dybeste respekt for og det er meget motiverende, fortæller Lisbeth Juncker.

Kvinder drikker hjemme
Også Winnie Nielsen kom i behandling i 2008. Hendes alkoholmisbrug startede fire år tidligere, da faren døde og hun måtte tage sig af sin mor og ikke selv fik plads til at sørge. Efter at veninderne og arbejdsgiveren hev fat i Winnie, kom hun i behandling, og har været ædru siden.
– Mange kvinder drikker derhjemme i smug og mange er måske enlige, så man bliver isoleret og ensom. Det hjælper at komme ud og møde andre her i cafeen og kvindeklubben – her kan vi både tale alvorligt og få grineflip over de tåbelige ting, vi har lavet, da vi var afhængige af alkohol, fortæller 63-årige Winnie Nielsen.

Åben for alle kvinder
Kvindeklubben holder til i Multihuset, Horsedammen 42 i Brøndby og mødes den første fredag hver måned kl. 16-21. Klubben er åben for alle kvindelige alkoholikere, også fra andre kommuner, men man skal møde op ædru. Vil man deltage, skal man kontakte Yvonne Hansen på tlf. 23 35 91 98.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top