Kosten glider lettere ned
IMG_0344.jpg
Æblehaven og Ældrecenteret på Nygårds Plads er begyndt at purere en del af maden, så beboerne lettere kan synke maden. Det er en stor succes. Foto: Ældrecenteret på Nygårds Plads
BRØNDBY. Som noget nyt har Æblehaven og Nygårds Plads kastet sig ud i at lave gelekost til borgere med synkebesvær

Hvis man lider af dysfagi, så har man svært ved at tygge og synke maden. Ifølge flere undersøgelser lider omkring 60-87 % af de ældre på landets plejecentre af tygge-synkevanskeligheder, og er derfor i farezonen for at få for lidt at spise.
Det har man på plejecentrene Æblehaven og Nygårds Plads i Brøndby besluttet sig for at gøre noget ved. Her har man siden årsskiftet lavet såkaldt gelekost, også kaldet gratinkost, der er lavet af purerede og tilberedte fødevarer, så de er nemme at synke.

Aftensmad er gratinkost
I både Æblehaven og Nygårds Plads bliver der hver aften lavet varm mad efter forskrifterne på gratinkost.
– Tidligere fik vores borgere med synkebesvær for eksempel hakket kød og kartoffelmos til aftensmad, men især kødet fik en stor volumen, og det kunne de ældre som regel ikke spise ret meget af. I dag blender vi kødet grundigt, tilsætter protein, æg og mælk og bager det i en form. Så smager det dejligt af kød, og kan meget nemmere spises med en god sauce på, forklarer Eva Nielsen, køkkenleder på Nygårds Plads, Brøndby.

Blendet sildemad
Som noget helt nyt har køkkenet på Nygårds Plads også kastet sig ud i at lave rugbrødsmadder til frokost som gelekost.
– Vi havde en snak om, at mange borgere med synkebesvær spiser stort set det samme hver dag, både til frokost og aften, fordi det er så begrænset, hvad de kan spise. Det ville vi gerne gøre noget ved, og personalet gik i gang med at eksperimentere med at lave for eksempel en frikadellemad og en sildemad som gelekost, og det er gået over alt forventning, fortæller køkkenleder Eva Nielsen.
Det kræver tålmodighed og fingersnilde for eksempel at lave en sildemad som gelekost, der faktisk også ligner en sildemad. Rugbrødet skal først lægges i blød og derpå koges. Så stivner man det med husblas og lader det sætte sig i en rugbrødsform, dermed ligner det rigtig rugbrød, som man kan skære skiver af. Silden blendes og pureres, og tilberedes som gratinkost. Det skæres ud og anrettes på brødet, så det ligner en filet. Der kommer ovenikøbet løg på, der er blendede og som sprøjtes på med en sprøjtepose, så det ligner løgringe.
Når der laves en kyllingemad, drysses der paprika i formen. Paprika i kanten får ”kyllingestegen” til at ligne rigtig kylling med skind på. Det hele smager af de originale råvarer, men har altså ændret konsistens.

Værdig mad
– Vores madder til frokost er nærmest små kunstværker, og vi kan se, det er en succes. Borgerne kan spise mere, og nogle får dermed smagt rugbrød for første gang i mange år, det har de ikke tidligere kunnet synke. Vi er stolte af at kunne tilbyde et mere varieret udbud af mad. Det er både noget, vi som fagfolk finder en tilfredsstillelse i og så er det mere værdigt for den ældre, der ikke skal leve af de samme få retter altid, slutter Eva Nielsen, køkkenleder på Nygårds Plads i Brøndby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top