Sprogløft i børnehaverne
mary-557.jpg
Sprog er et indsatsområde i alle Brøndbys dagtilbud, og derfor kan alle dagtilbud bruge LæseLeg, som Mary Fonden står bag. Kronprinsesse Mary har tidligere været på besøg i Børnehuset Svanen, der var nogle af de første til at bruge LæseLeg. Foto: Brøndby Kommune
BRØNDBY. Når det gælder børns sprog, er der både udfordringer og flotte resultater, viser opgørelsen for sprogvurderingerne af Brøndbys børn i 2015

Sproget er det, der giver adgang til fællesskabet og senere også til den faglige læring i skolen. Når børn mestrer sproget, bliver deres verden større og flere døre åbner sig. Derfor er styrkelsen af børns sprog et af Brøndby Kommunes strategiske indsatsområder, og blandt andet derfor sprogvurderer man alle kommunens børn tre gange i løbet af deres første seks-syv år. Ud fra sprogvurderingen udarbejdes sproglige handleplaner.
Forleden blev resultaterne af Brøndby Kommunes sprogvurderinger i 2015 fremlagt, og mere end 40 interesserede sprogansvarlige, ledere og medarbejdere fra byens børnehaver, børnehaveklasser og SFO’er fulgte med, da statistikker og grafer blev fremvist og forklaret.

Vurderes tre gange
I Brøndby Kommune sprogvurderes alle børn, når de er omkring tre år, året før de starter i skole og igen i 0. klasse.
I alt blev 1.142 børn sprogvurderet i Brøndby i 2015, og alle vurderinger foretages af pædagoger, der har været på kursus i det. Formålet er at afdække børnenes danske sprog og deres forudsætninger for den senere læseindlæring, for at vurdere, om man skal sætte ind med en ekstra målrettet indsats i forhold til sproget.
– I vores sprogvurderinger kan vi se, at mange af vores 3-årige børn, cirka 20 procent har brug for en ”særlig indsats” for at blive løftet sprogligt, landsgennemsnittet er fem procent. Det er til gengæld glædeligt at notere sig, at når vi så sprogvurderer dem igen inden skolestart, så er det kun 3,8 procent, der er at finde i kategorien ”særlig indsats”. Det er faktisk bedre end landsgennemsnittet, og det tyder på, at det sprogarbejde, der sker i børnehaverne i de mellemliggende år, har en rigtig god effekt. En god og målrettet sproglig indsats virker faktisk, fortæller talekonsulent Karina Forrestal, som er medansvarlig i Brøndby Kommune for den kommunale organisering af sprogvurderingerne.
Ledende talehørekonsulent Lone Hyldgaard understreger, at de 3,8 procent ikke dækker alle børnene, der er sprogvurderet inden skolestart i 2015.
– I hele gruppen ’inden skolestart’ er der i 2015 cirka otte procent, der havner i ”særlig indsats”. Men det er også en meget flot udvikling fra mere end 20 procent, som viser, at der sker et rigtigt godt stykke arbejde med at følge handleplanerne for at løfte børnenes sprog, forklarer hun.

Brøndby Kommune har et strategisk fokus på børns sprog. Det betyder blandt andet, at der er en sprogansvarlig i alle dagtilbud, og at alle dagtilbud arbejder med materialet LæseLeg, der har en dokumenteret effekt ift. at styrke børns sproglige kompetencer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top