Avistrykkernes Anders And
Avistryk.jpg
Sven Togsverd og Flemming Pedersen foran den ene af de nuværende maskiner, der kan trykke 85.000 eksemplarer i timen - hver. Foto: Jesper Ernst Henriksen
GLOSTRUP. I søndags kunne Dansk AvisTryk fejre 40 års jubilæum. Glostrupvirksomheden har i alle 40 år været foran rent teknologisk

Da Anders And i en af de meget kendte tegneserier skulle hæve en båd fra bunden af havet, fyldte han den med bordtennisbolde. Opdriften fra bordtennisboldene var nok til at få båden til at flyde igen.
– I dag er det nærmest sådan, alle hæver skibe, siger Sven Togsverd, direktør i Dansk Avistryk.
Han er manden i den danske trykbranche, man skal gå til, hvis man ligsom Anders And har en kreativ idé, som ingen andre tror på. Og når der så er gået nogle år, så finder de andre i branchen ud af, at man faktisk godt kan hæve skibene fra bunden af havet med bordtennisbolde.
– Det har altid været os, der har været villige til at lave de ting, der ikke kan lade sig gøre, siger Flemming Pedersen, Produktions- og salgsdirektør i Dansk AvisTryk.
Som eksempel nævner han den nye udgave af Metroxpress, der er noget mindre end normale tabloidaviser. Forklaringen er en lidt teknisk omgang, men det afgørende er, at det kan lade sig gøre på trykkeriet i Glostrup, uden der går særligt meget papir til spilde.
Tidligere i trykkeriets historie var man blandt de første, der trykkede firefarvede aviser, og man var de første, der trykkede til kanten af papiret, så man kan lave flotte magasiner, som man kender det for eksempel fra Berlingskes magasin om søndagen.

Fra Glostrup Bogtryk
Historien om Dansk Avistryk starter i 1976, da Sven Togsverd sammen med fire andre skyder 36.500 kroner i Dansk AvisTryk og køber avistrykken fra Glostrup Bogtryk, der var ejet af Sven Togsverds forældre.
– 36.500 var mange penge dengang. Jeg tjente 2.000 kroner om måneden før skat, så det var en stor investering, husker han.
I de første år stod han selv sammen med sin bror og trykte mange af aviserne.
– Hvis vi ikke ville betale vores ansatte for at arbejde om aftenen og i weekenden, kom vi selv på arbejde. Da vi skulle have ny trykmaskine i 1978, gravede vi selv ud til fundamentet, fortæller han.
Siden da er det gået støt frem med nye trykkemaskiner. En af de største nyheder i virksomhedens historie var i 1982, da der blev bygget nyt trykkeri på Mjølnersvej, hvor der i dag er butiksområde.
– Der var kun en vej, og det var fremad. Der, i 1984, fik vi endelig foden under eget bord, siger Sven Togsverd.
Den nye trykmaskine fra 1982 blev navngivet og døbt af Erik Clausen. Den fik navnet Crazy Horse.

Faldende oplag
Krisen for de trykte medier kan selvfølgelig også mærkes på Dansk AvisTryk.
– Markedet er desværre nedadgående, siger Sven Togsverd.
Der er dog stadig noget tryk på. For eksempel har trykkeriet kun en halv time fra Metroxpress levere den færdige avis til vognmanden kommer og henter det første læs aviser, der skal til Bornholm.
– Han skal nå en færge i Køge, og den venter ikke, siger Flemming Pedersen.
Blandt andet derfor er han glad for, at trykkeriet ligger i Glostrup.
– Vi ligger godt i forhold til vores kunder og infrastruktur, og så har vi en borgmester, der lytter til vores ønsker, siger han.
Om der bliver en næste udgave af tennisboldene i det sunkne skib er stadig svært at spå om. Mange aviser er på vej i rene digitale udgaver. Hvis det skal være, skal det være digital tryk af aviser. Det vil principielt gøre det muligt at trykke en særlig udgave af avisen til hver enkelt abonnent.
– Teknologien er ved at være klar og bliver for eksempel brugt, når man skal levere friske aviser fra hele verden til en lufthavn. Men det går ikke helt hurtigt nok til storproduktion, siger Flemming Pedersen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top