En weekend med masser af kulturel smag
35.jpg
Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. I denne weekend blev der for 21. gang afholdt Kulturweekend i Brøndby Strand. Og der var mange forskellige kulturer at møde

De sidste toner fra spillemandsorkesteret, der har været med til gudstjenesten, fylder kirketeltet. Udenfor vokser køen af børn, der vil prøve hoppeborgen, stille og roligt og i boden, hvor man kan se plancher for den forestående renovering af Brøndby Strand Parkerne, står et par stykker og peger og taler sammen. Stilhed og aktivitet væver sig ind i hinanden.
Ved de hvide plastikborde i kirketeltet sidder 110 personer. Da musikken slutter, klapper de, og den ene af præsterne i Brøndby Strand Kirke, takker for nu og minder om, at man bagefter kan være med til kirkefrokost, ligesom man om eftermiddagen kan komme til koncert med et kor fra mellemøsten, der via musik forsøger at skabe fred og sameksistens i en del af verden, hvor det ikke er en selvfølgelighed.
Det er søndag formiddag, og for 21. gang bliver der afholdt Kulturweekend i Brøndby Strand. En weekend, der har det erklærede mål at bringe Strandens mange forskellige kulturer sammen for derved at bekræfte hinanden i, at man er sammen om at bo netop her på tværs af forskellige kulturelle baggrunde.

De frivillige er vigtige
En af dem, der er med til kulturweekenden, er Mette Krogh Olsen, kommunikationsmedarbejder på Netværkskontoret, der er med til at arrangere Kulturweekenden. Hun er her på den sidste dag ganske godt tilfreds med weekenden:
– Det har været en rigtig god weekend, hvor vi nok kommer op på cirka 4000 besøgende, som vi håbede på.
Ifølge Mette Krogh Olsen er en af styrkerne ved Kulturweekenden genkendeligheden:
– Der er mange traditioner forbundet med weekenden, og der er mange, der glæder sig år efter år, og som ser frem til, at det finder sted igen. Det betyder, at der i fredags var rigtig mange forbi, fordi vi nu var i gang igen.
For at Kulturweekenden kan finde sted, er det vigtigt, at foreninger og organisationer bidrager. Og så kræver det, at der er frivillige, der har lyst til at være med. En af dem er Robert:
– Jeg har været med i mange år, og det hele begyndte med, at en ven spurgte mig, om jeg ikke havde lyst til at være med. Siden har hjulpet til.
Selvom Robert hvert år bruger mange timer på sin frivillige indsats på kulturweekenden, så er det indsatsen værd:
– Man gør jo virkelig en forskel, for der er mange, der bliver glade. Det er skønt at være med til.
Som erfaren frivillig har Robert også en klar formodning om, hvad der skal til for, at et arrangement som Kulturweekenden forbliver en succes:
– Der skal være folk til at tømme skraldespandene, holde orden på toiletterne og sørge for, at der er varer i boderne. Så er alle glade.
Robert tænker sig om et øjeblik:
– Men vi mangler altså nogle frivillige. Nogle der vil være med til de her ting, så det kan blive ved med at gå godt.

Dans mellem boderne
Oppe foran scenen danser en mand og 14 kvinder rundt i et mønster, der afslører, at det ikke er første gang, de gør det. De er koncentrerede. Men ikke mere, end at de også kan smile og tale lidt sammen imens. En af dem slår ud med armene og synger med på nummeret.
Ved siden af har de handlende i de små boder, hvor man kan købe tøj, nipsgenstande og legetøj, som andre børn kan få glæde af, slået sig ned på deres klapstole. Søndag formiddag virker ikke til at være det bedste tidspunkt at gøre forretninger.

Maden er vigtig
En af de foreninger, der hvert år tager del i Kulturweekenden, er BSI Fodbold, og i år er ingen undtagelse, fortæller Zahid Mansoor, Sportchef i BSI fodbold:
– Som forening her i Brøndby Strand er vi naturligvis med ved Kulturweekenden, og det, synes vi, er rigtig fedt. Det er en fed weekend med masser af liv.
I år er BSI Fodfolds engagement endda blevet udvidet, fortæller Zahid Manssor:
– Vi blev spurgt, om vi ville passer hoppeborgen og nogle af de andre aktiviteter, og det ville vi rigtig gerne, da vi på den måde kan tjene nogle penge til en træningslejr.
Brøndby Strand Kirke er en af de bærende kræfter i Kulturweekenden, og for Elisabeth Krarup de Medeiros, sognepræst i Brøndby Strand Kirke, er der ingen tvivl om, at deltagelsen er vigtig:
– Det er en fantastisk mulighed for at vise, at vi er en del af det her lokalsamfund. Et lokalsamfund, hvor vi er forskellige, men hvor vi også kommer hinanden ved.
Hvert år stiller Brøndby Strand Kirke op med pandekager. Noget mange ser frem til ifølge Elisabeth Krarup de Medeiros. Og mad er i det hele taget vigtig, mener hun:
– Noget af det gode er, at vi kan smage hinandens mad, og det er altid en god måde at lære hinanden at kende på.

Giver mening
I et hjørne holder den pakistanske forening, eller Pak Culture Society Brøndby som foreningen officielt hedder, til. Fra store stålfade bliver der serveret butterchicken og ris i mange forskellige udgaver, og man kan naturligvis skylle det hele ned med mangolassi.
Ved et af bordene sidder Æjaz og Syed, medlem af kommunalbestyrelsen og fem-seks andre mænd, der alle er en del af den pakistanske forening.
– Det er 12. år, vi er med, og vi synes, det er vigtigt, at vi er her, siger Æjaz. De andre mænd nikker.
– Man kan komme og smage hinandens mad. Her kan man for eksempel smage kebab og butterchicken, og det er noget danskerne godt kan lide. Syed sætter de obligatoriske anførelsestegn om ordet danskere.
Pak Culture Society Brøndby arbejder for at integrere pakistanere i samfundet. Det sker blandt andet ved at lave forskellige arrangementer. Men også ved at være med på Kulturweekenden:
– Det giver rigtig god mening at være med her.

Kulturweekenden er et samarbejde mellem boligafdelingerne i Brøndby Strand, Brøndby Strand Kirke og Brøndby Kommune. Derudover arbejder Brøndby Jazzklub til fordel for Kulturweekenden, ligesom der er en masse frivillige ildsjæle, som gør det praktisk muligt at gennemføre arrangementet
Kent Max Magelund (S), borgmester holdt grundlovstale. Han mente, at et arrangement som Kulturweekenden levendegør ånden i grundloven. Foto: Heiner Lützen Ank

Kent Max Magelund (S), borgmester holdt grundlovstale. Han mente, at et arrangement som Kulturweekenden levendegør ånden i grundloven. Foto: Heiner Lützen Ank

I et hjørne af festivalpladsen holder den pakistanske forening og den tyrkiske forening til. Her man kan få smagprøver på deres meget populære mad. Foto: Heiner Lützen Ank

I et hjørne af festivalpladsen holder den pakistanske forening og den tyrkiske forening til. Her man kan få smagprøver på deres meget populære mad. Foto: Heiner Lützen Ank

Brøndby Strand Kirke er en af de bærende kræfter bag Kulturweekenden. Foto: Heiner Lützen Ank

Brøndby Strand Kirke er en af de bærende kræfter bag Kulturweekenden. Foto: Heiner Lützen Ank

Robert har været frivillig ved Kulturweekenden i mange år. Han håber, flere vil være med. Foto: Heiner Lützen Ank

Robert har været frivillig ved Kulturweekenden i mange år. Han håber, flere vil være med. Foto: Heiner Lützen Ank

Hoppeborgen er et af de faste elementer ved Kulturweekenden. Foto: Heiner Lützen Ank

Hoppeborgen er et af de faste elementer ved Kulturweekenden. Foto: Heiner Lützen Ank

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top