Glostrups dagpleje sætter fokus på giftige planter
Giftige_planter_1.jpg
Dagplejerne i Glostrup Kommune har været på minikursus i giftige planter. Foto: Glostrup Kommune
GLOSTRUP. Mange almindelige planter i vores haver er giftige. Derfor bør vi undlade at plante de mest giftige og lære børn kun at spise bær og blomster i køkkenhaven. Det er et emne, dagplejen i Glostrup har valgt at sætte fokus på

Sommeren står for døren, og det er skønt for både store og små at opholde sig udenfor. Men det er ikke altid ufarligt at blive sluppet fri i haven. Mange farverige bær og blomster kan friste til at blive puttet i munden.
Heldigvis er de fleste giftige planter herhjemme kun giftige i mild grad. De kan give hudirritation eller maveproblemer, og man behøver typisk ikke behandling. Kun få planter er rigtigt farlige. Og ofte smager giftige planter og bær så bittert eller dårligt, at de hurtigt bliver spyttet ud igen.

Dagplejere på kursus
I Glostrup Kommune kan de mindste børn blive passet hos en af de 16 lokale dagplejere tilknyttet Glostrup Dagpleje. Da pasningen foregår i private hjem, har Glostrup Dagpleje besluttet at styrke deres viden om, hvilke planter, de bør være opmærksomme på.
Dagplejerne har derfor været til aftenmøde i Glostrup Kommunes Center for Miljø og Teknik. Her fortalte botanisk konsulent Hans Wernberg fra Care4Nature om de mest almindelige giftige planter, og hvilke man bør undgå, når man har med små børn at gøre.
Efter mødet udtalte leder af Glostrup Dagpleje Birgitte Heiberg:
– I Dagplejen vægter vi et sikkert børnemiljø både ude og inde. Og til trods for at størstedelen af danske villahaver er trygge for børn at boltre sig i, er det vigtigt, at Dagplejen har den nødvendige viden, så vi kan tilbyde et sjovt og sikkert udeliv for børnene.

Undgå guldregn
I hjem med små børn bør man undgå de allermest giftige haveplanter som nerie og klatrelilje. Undlad også at plante for eksempel guldregn, pebertræ, taks og liljekonval samt andre vækster, der kan virke tillokkende på grund af flotte farver, bær eller duft.
Indendøre bør man undgå planter som stuebirk og sigøjnerblad med stærkt irriterende saft. Stil heller ikke afskårne liljekonvaller i en vase nær små børn, da saften kan trække ud i vandet. Find de mest giftige planter og læs mere om giftighed, symptomer på og forholdsregler ved forgiftning på www.giftlinjen.dk
Er uheldet ude, og har dit barn fået spist af en meget giftig plante, eller er du i tvivl om giftighed og mængde, så ring til Giftlinjen på 82 12 12 12. Giftlinjen er en landsdækkende telefonrådgivning. Den har åbent døgnet rundt og bemandet af særligt uddannede læger og sygeplejersker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top