Godt på vej med Sunde Vaner
På-vej-holdet.jpg
Sunde Vaner holdet træner i Glostrup fritidscenter. Foto: Bodil Lindekilde
GLOSTRUP. ’Sunde Vaner’ er et forebyggende sundhedstilbud til voksne Glostrupborgere med et BMI over 30. Forløbet strækker sig over cirka syv måneder og består af et kostprogram og et træningsforløb - og deltagerne vender tommelfingrene opad

Det er tirsdag eftermiddag. Det er igen tid til motion. ’På vej’-holdet har de seneste par måneder sat hinanden stævne i Fritidscentret. Der bliver givet krammere blandt deltagerne, og der er glæde og entusiasme over gensynet.
’På vej’- holdet er det seneste skud på stammen i Glostrup Kommunes Brobyggerprojekt. Tanken er, at bygge bro fra de kommunale sundheds- og forebyggelsestilbud – for eksempel ’Sunde vaner’ – til det lokale foreningsliv samt de kommunale fritids- og idrætstilbud.

Det lille puf er forskellen
Projektet retter sig mod borgere, der har behov for en håndsrækning til at komme videre med at træne i en forening eller lignende på egen hånd efter et kommunalt træningsforløb, og en lang række borgere er gennem de seneste par år blevet præsenteret for aktiviteter i lokale foreninger.
– Glostrup skal være en sund by i bevægelse. Og med Brobyggerprojektet vil vi ud fra tanken om ’hjælp til selvhjælp’ skabe rammerne for, at borgerne kan styrke deres livskvalitet. For nogle borgere kan det være en udfordring at finde det rette foreningstilbud på et passende tidspunkt på dagen, mens andre kan have behov for at træningen foregår i trygge og diskrete rammer. Ideen er, at borgere blandt andet kan forsætte deres træning i Fritidscentret. Samtidig kan ’På vej’-holdet være et trinbræt på vej mod det sunde fællesskab i foreningslivet, siger Lars Thomsen, formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Varieret træning
Træningen i fritidstilbuddet ’På vej’ er bygget op med opvarmning, fritstående øvelser samt træning på maskiner. En af grundene til at deltagerne møder trofast op er den varierende træning med forskellige instruktører. Der er aldrig to træningstimer, der er ens. Og hvis der er nogle øvelser, der er vanskelige at udføre, bliver der taget hensyn til den enkelte.
De fleste kommer fra et ’Sunde vaner’-forløb. Deltagerne er netop blevet spurgt, hvordan de har oplevet forløbet, og én siger:
– Jeg har fået en kickstart til at ændre nogle ting. Jeg har fundet glæden ved at være i fællesskab sammen med ligestillede. Vi er forskellige, men vi har det godt, når vi træner, og vi har det godt bagefter. Nu begynder indsatsen at give resultat, nu kan jeg begynde at se det på vægten.
En anden deltager siger:
– Vi er alle overvægtige, og netop derfor er det godt at gå på hold sammen. Vi motiverer hinanden. Blandt andet har vi en Facebook-gruppe, hvor vi løbende fortæller, hvordan det går med vores vægttab, og kommer med sjove og opmuntrende kommentarer.
Hele holdet er enige om, at det er vigtigt at sætte opnåelige mål op for sig selv. Hvis man ændrer for meget på en gang, er der stor sandsynlighed for, at man går død på det.
Deltagerne på holdet slutter af med at sige:
– Det er et rigtig godt tilbud, vi har her i Glostrup. Det kan vi godt anbefale andre at deltage i.

Sundhedstilbud med brobygning

Brobyggerprojektet er for Glostrupborgere, der har gennemført et patientforløbsprogram eller ’Sunde Vaner.
De kommunale forebyggelses- og sundhedstilbud kræver henvisning fra din læge.
Det er gratis at deltage.
Det næste ’Sunde Vaner’-hold starter til august 2016.
Læs mere om Sunde Vaner på www.glostrup.dk/sundevaner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top