Ramadan mubarak
IMG_8171.jpg
Mandag begyndte ramadanen. I følge Fatemah al-Hussein er ramadanen en skole, der skal minde muslimer om, hvad det vigtigste er i islam. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY/HELE OMRÅDET. Mandag begyndte ramadanen. En måned, der skal minde muslimerne om, hvad det vigtigste er i islam

– Ramadan er en vigtig måned i islam. Det er en skole, hvor man igen lærer, hvad det centrale i islam er. Fatemah al-Hussein taler hurtigt. Meget hurtigt. Der er mange ting at fortælle om den fastemåned, hun og mange af hendes muslimske trosfæller netop har taget hul på.
Fatemah al-Hussein, dansker med palæstinensiske rødder, bor til daglig i Brøndby Strand Parken med sin mand og tre sønner og arbejder som mentor for borgere med anden etnisk baggrund.
Hun har indvilliget i at fortælle om, hvad ramadanen betyder for én, når man både er almindelig dansker og almindelig muslim, der tager sin tro alvorlig. Uden de to ting skaber problemer for hinanden.

Ikke kun mad
Mandag begyndte ramadanen, den traditionelle muslimske fastemåned, der én gang om året strækker sig over 29 eller 30 dage, og som altså ifølge Fatemah al-Hussein er en vigtig måned for alle muslimer:
– Mange, både muslimer og ikke-muslimer, ved, at det er en måned, hvor man ikke må spise. Men det er altså meget mere end det. For Gud vil have, at man holder sig fra mad. Men Gud vil også have, at man holder sig fra alt andet, der kan skade en. For eksempel nytter det ikke noget, at man faster og så samtidig lyver. Så kan man lige så godt stoppe med at faste.
Dermed er fasten, ifølge Fatemah al-Hussein, langt mere end blot et spørgsmål om at undvære mad og væske:
– Det spirituelle i fasten er meget, meget vigtig. Fasten er nemlig også en spirituel øvelse.

20 timer uden mad
Tidpunktet for ramadanen er bestemt af, hvornår det er nymåne. Dermed flytter ramadanen sig med ti dage hvert år. Det betyder, at ramadanen i år falder på den absolut lyseste tid af året. Noget, der har betydning for Fatemah al-Husseins familie:
– Fasten strækker sig fra daggry, ikke kun når solen står op, men fra når det begynder at gry, til solen går ned igen. Det betyder, at vi i dag (mandag, red.) stod op alle sammen kl. 02.00 og spiste, indtil det begyndte at gry kl. 02.28. Vi spiser så først igen, når solen er gået ned kl. 21.51. Det er sådan cirka 20 timer uden mad og væske.
Når man skal holde sig i så mange timer, er det derfor vigtigt at tænke over kosten, fortæller Fatemah al-Hussein:
– Vi spiser blandt andet feta og brød, og så sørger jeg for at give mine drenge en masse vandmelon. Det er der nemlig masser af væske i, og det er naturligvis vigtigt for dem.
20 timer er lang tid ikke at få vådt eller tørt. Men med træning kommer man langt:
– Kroppen vender sig til. Men med årene bliver man naturligvis bedre til det. Nu er det faktisk noget, jeg glæder mig til.

Bøn og fattige
Fasten er en vigtig del af ramadanen. Men det er langt fra det eneste, man som muslim bør have fokus på, fortæller Fatemah al-Hussein:
– Som muslim beder man fem gange om dagen. Men i ramadanen er der to bønner ekstra, som man også kan bede. En, når solen er gået ned, og man bryder fasten, og en i løbet af natten.
Og så er der et andet meget vigtigt element ved ramadanen:
– At tænke på fattige og være gavmild er vigtige dele af ramadanen. Det er vigtigt, at man hjælper fattige, der ingenting har, og det skal være fattige, man ikke kender.
Men hjælpen skal være oprigtig og uden bagtanke:
– Intentionen er vigtig. Man skal ikke gøre det for at blive set eller for at få nogle point hos Gud. Som vi siger: den venstre hånd skal ikke vide, hvad den højre gør.
Og så er det også en måned, hvor man bruger ekstra tid på koranen:
– Man læser mere i koranen under ramadanen.

Mad ved solnedgang
Når solen er gået ned, er det tid til at spise. Og være sammen, fortæller Fatemah al-Hussein:
– Når fasten er brudt, så mødes vi og spiser sammen. Det er rigtig hyggeligt. Og et sted som vores, hvor der bor mange muslimer, går vi frem og tilbage til hinanden og deler mad ud. Det er noget jeg holder meget af, og som jeg ikke kan undvære.
Denne uddeling af mad er vigtig. Men den er samtidig et punkt, hvor islam, følge Fatemah al-Hussein, nærmest går hånd i hånd med en af tidens store tendenser i al almindelighed:
– Hvis der er noget, jeg går op i, så er det stop af madspild. Det bliver let til, at man laver en masse små retter, og at man på den måde får lavet for meget mad. Det kan jeg ikke klare. Derfor er vi begyndt at have fokus på det hjemme hos os. Ikke at lave så meget med og måske også at spise nogle rester.

Fra begyndelsen
Ramadanen har helt fra begyndelsen spillet en vigtig rolle i islams historie, fortæller Fatemah al-Hussein:
– Dengang profeten Muhammed fik sine åbenbaringer ved englen Gabriel, så skete det også i ramadanen. For det at faste kendte man nemlig også fra tidligere. Desuden blev koranen også givet til Muhammed i ramadanen. Derfor spiller den måned på mange måder en vigtig rolle.

Afslutningen med eid
I begyndelsen af juli, sandsynligvis den 5. eller 6. juli slutter ramadanen. Det bliver markeret med en tre-dages fest, eid:
– Det er virkelig en højtid. Børnene får nyt tøj, og de får gaver. Man går på gravpladsen for at mindes de døde, og man besøger sin familie. Og så spiser man mad, kager og slik.
Fatemah al-Hussein holder en kort pause, da hun får spørgsmålet, om der ikke bliver spist meget kage og mange søde sager i muslimske kredse. Hun griner:
– Er det ikke det samme i kristendommen? Der får man jo også pebernødder og brune kager, spiser masser af mad og søde sager. Jeg tror, det er det samme i mange kulturer.

Ramadan mubarak betyder glædelig ramadan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top