Værdigheds-milliard til varme hænder
GLOSTRUP. På Kommunalbestyrelsens møde i juni blev det vedtaget, hvordan Glostrups andel af værdighedsmilliarden skal bruges. Der var enighed om at bruge penge på varme hænder. Men ikke hvilke varme hænder

En del af finanslovsaftalen for 2016 var den såkaldte værdighedsmilliard. For at få del i den, skal kommunerne have vedtaget en værdighedspolitik senest 1. juli. Det nåede Glostrup Kommune lige, da der på Kommunalbestyrelsens møde i juni blev vedtaget en værdighedspolitik. Samtidig blev det vedtaget, hvordan Glostrups andel af værdighedsmilliarden skulle bruges. Det er lidt over fire millioner kroner.
Der var rimelig enighed i kommunalbestyrelsen om, at pengene primært skal bruges på varme hænder. Der var dog ikke enighed om, hvornår de varme hænder skal ansættes, og hvilken uddannelse menneskerne bag de varme hænder skal have. Det var derfor en splittet kommunalbestyrelse, hvor kun Venstre og Dansk Folkeparti stemte for punktet.

Vil have sygeplejersker
Susanne Nordbjerg Bach mente, at pengene primært skulle gå til kompetenceløft ved sygeplejerskerne.
– For at leve op til intensionerne i politikken er det nødvendigt med kompetenceløft for alle faggrupper. Et løft til sygeplejerskerne vil spredes til øvrige faggrupper, da disse er tætte samarbejdspartnere til sygeplejen. Med sygeplejersker, der har uddannelse inden for palliation, altså hvordan man lindre smerte og ubehag i den sidste del af livet, vil der blive større muligheder for en værdig død i hjemmet. Vi ønsker desuden, at der skal være mulighed for fast vagt de sidste dage. Enten fordi borger er alene eller som aflastning af pårørende om natten, sagde hun.
Derudover vil hun også have ansat flere sygeplejersker.
– Ud over kompetenceløft ønsker vi en opnormering af sygeplejerskerne. Det vil give mulighed for en større forbyggende indsats i forhold til gen/indlæggelser. Konkret med flere sygeplejersker på vores midlertidige pladser og ældrecentre, sagde hun.

Også SOSU’er
Aftalen, som Venstre og Dansk Folkeparti havde indgået, indeholdt både sygeplejersker og SOSU assistenter.
– Vi mener, at man skal have forskellige faggrupper på ældrecenterne, sagde formand for Social- og Sundhedsudvalget, Lars Thomsen (V) og henviste til en statistik der viser, at der er mangel på sygeplejersker i Storkøbenhavn.
– Glostrup Kommune afholdt i januar borgermøde om emnet, hvad er værdighed for den enkelte borger. Ekstra varme hænder var et gennemgående ønske fra vore ældre medborger. Derfor vil der blive ansat 2,5 sygeplejesker og ikke mindre end seks SOSU assistenter hurtigst muligt, sagde han.
Den holdning var Kurt Kjær (DF) enig i.
– Vi er meget godt tilfredse med aftalen. Vi har haft god indflydelse på indholdet. Det, vi prioritere højest, det er varme hænder. Vi vil gerne have så mange varme hænder som muligt. Vi er glade for de seks sæt varme hænder vi får med det her, sagde han.

Næste år
Aftalen, der er indgået om brug af værdighedsmilliarden, gælder som udgangspunkt kun for 2016. Men der var enighed mellem Venstre og Dansk Folkeparti om, at det personale, der bliver ansat nu, skal fortsætte i 2017.
– I 2017 bliver 95 procent af pengene brugt på varme hænder, sagde Lars Thomsen.
Fordi det kun vil være muligt at ansætte personale i fem måneder i 2016, bliver en større del af puljen brugt på mere kolde ting som rickshawcykler og opgraderet inventar i en café.
– Vi vil ikke være med til at ansætte folk, som vi så skal fyre igen om fem måneder, sagde Lars Thomsen.
Susanne Nordbjerg Bach mente i stedet, pengene burde være brugt på kompetenceløftet. Hun var stærkt utilfreds med, at flertalsgruppen for eksempel ville bruge penge på nye tallerkner, der kan få ældre til at spise mere.
– Man kan bare tage en frokosttallerken i stedet for en middagstallerken i skabet, sagde hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top