Redder liv og støtter Røde Kors
Samarit3.jpg
Isabella Jakobsen og Johannes Østergaard-Nielsen øver førstehjælp. Her viser de, hvor man skal trykke, når man giver livredende førstehjælp, men selve førstehjælpen blev givet på en dukke, det må man selvfølgelig ikke øve på et levende menneske. Foto: Jesper Ernst Henriksen
GLOSTRUP. Røde Kors’ samaritter i Glostrup er blandt andet til Roskilde Festival og fodboldstævner for at hjælpe tilskadekommende og for at tjene penge til Røde Kors’ arbejde i hele verden

Når der denne sommer er festivaller, fodboldstævner og en masse andre aktiviteter, hvor folk kan komme til skade, så er der for det meste et telt, hvor der står samaritter fra Røde Kors klar til at hjælpe tilskadekommende.
– Sommeren er vores travleste periode. Herude på Vestegnen har vi meget gymnastik, fodbold og sport. Vi er også med til Roskilde Festival og vi hjælper også nogle gange til i Parken til de store koncerter og til for eksempel Copenhagen Marathon, siger Isabella Jakobsen, der er vagtkordinator ved samaritterne.

Hjertestop
Samaritterne i Glostrup holder møde hver anden onsdag, hvor de træner de ting, de skal bruge, når de er ude på vagt. Denne onsdag skal samaritterne have genopfrisket, hvordan man skal kommunikere i en radio.
En af samaritterne spiller tilskadekommet, Isabella Jakobsen og Johannes Østergaard-Nielsen er på vagt og finder den tilskadekomne. Han taler usammenhængende og har det ret dårligt. Isabella sætter sig ned og taler stille og roligt med ham, mens Johannes melder tilbage til deres vagtleder, hvad der sker. Vagtlederen kan så koordinere videre med for eksempel ambulancer.
Mens de sidder og snakker med den tilskadekomne, får han det rigtig dårligt, besvimer og får hjertestop. Igen melder de tilbage til vagtlederen og de begynder den livreddende førstehjælp. Samaritten er nu byttet ud med en dukke, så de giver rigtig hjertemassage og lungeredning.
– Vi øver hjertemassage hvert halve år, siger Johannes.
– Vi går altid som et hold på to, og der er altid en, der har en hjertestarter med, supplerer Isabella.
Efter lidt tid med hjertemassage, kommer dukken til live igen og de kan igen melde tilbage til vagtlederen over radioen.

Vabler og snak
Det er godt at kunne redde et liv, hvis det bliver nødvendigt, men det er heldigvis sjældent, det er så alvorligt.
– Der er mange vagter, hvor der bare kommer folk ned med en vabel, så har man mere hygget sig og snakket med de mennesker, der kommer ind til os, fortæller Isabella.
Samaritterne arbejder frivilligt. Men når de er til for eksempel et fodboldstævne, så betaler klubben for at samaritterne er der. Noget af den betaling går til det udstyr og de udgifter samaritterne har, og overskuddet går til Røde Kors’ arbejde i hele verden.
Hvad får så samaritter til at bruge store dele af en sommerferie på at hjælpe andre.
– Man bliver glad. Folk er glade for én og for hjælpen. Jeg har aldrig oplevet nogle, der er negative, siger Isabella.
– Folk ved, at det Røde Kors betyder hjælp. Selv hvis vi ikke taler samme sprog, så ved børn, at de kan komme hen til os og få hjælp. Så peger de der, hvor det gør ondt og så hjælper vi så godt vi kan. Det røde kors giver en ansvarsfølelse, siger Johannes.
Og selvom samaritterne ikke er læger eller sygeplejersker, så får de ofte ros fra de professionelle.
– Vi har et fantastisk samarbejde med politi og læger. Det gør det fedt at være frivillig, hvis man lige får et klap på skulderen af en læge, siger Isabella.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top