Fortidens synder dukker op igen
Olietank1.jpg
En 30.000 liters olietank fylder en del. Foto: Michael Seifert
GLOSTRUP. En gammel olietank er fundet ved Spar på Dalvangsvej fyldt med 30.000 liter tyktflydende olie. Ingen ved, hvem der har begravet den, boligselskabet har taget ansvaret for oprydningen

I øjeblikket er Glostrup Forsyning ved at anlægge en såkaldt råvandsledning fra Ejby til centrum af Glostrup. Den skal sikre, at Glostrup også i fremtiden kan være selvforsynende med vand.
Ledningen bliver anlagt ved at bore under jorden, så man slipper for at grave en masse veje op og genere trafikken.
Når man borer på den måde, støder man ind i mellem på nogle store sten. Det var også det, de troede skete, da boret for et par uger siden var under parkeringspladsen ved Spar på Dalvangsvej.
– I første omgang troede man, at det var en sten, da man ikke havde nogen oplysninger om, at der skulle være en olietank. Det viste sig imidlertid at være en gammel olietank på omkring 30.000 liter. Tanken var fyldt med tykflydende olie, fortæller Michael Seifert, der er miljømedarbejder i Glostrup Kommune.

Boligforening rydder op
Da ingen ved, hvem der har gravet olietanken ned, er der ikke nogen at sende en regning for oprydningen til.
– Hvis man finder en olieforurening, og man ikke har en forurener, så overtager det offentlige. Det er regionernes ansvar. Hvis der ikke er risiko for indeklima, som der jo ikke er, når den ligger under en parkeringsplads, og der heller ikke er en grundvandsboring i nærheden, vil den typisk bare få lov at blive liggende, siger Michael Seifert.
I dette tilfælde har boligselskabet valgt at tage ansvar for oprydningen, der ind til videre er løbet op i et par hundende tusind kroner.
– GAB har fået tømt tanken og den er efterfølgende blevet gravet op. Omkring olietanken er der fundet olieforurening. Der er fjernet cirka 100 tons olieforurenet jord. Der bliver udtaget jordprøver i dag (tirsdag i sidste uge, red.) for at vurdere restforureningen omfang, siger Michael Siefert.
Glostrup Forsyning bruger også en særlig ledning gennem området, der er helt sikret mod indtrængende olieforurening.

Hvem er synderen?
Tilbage står lige nu spørgsmålet om, hvem der har gravet tanken ned.
Normalt bliver den slags registreret, så man ved, der ligger en tank, for eksempel, når der skal anlægges nye vandledninger.
Det er denne tank ikke blevet, og det er derfor lidt af et mysterium, hvor tanken stammer fra.
– Du må gerne skrive i avisen, at folk der ved noget, skal henvende sig til mig, siger Michael Siefert.
Han bedste bud lige nu er, at det er boligselskabets gamle tank.
– Der gik et par år, fra boligerne blev bygget, til de blev koblet på fjernvarmenettet. Der havde de en midlertidig varmeforsyning med olie, og det var noget tyktflydende olie, man brugte dengang, siger han.
Han er ikke sikker.
– Den ligger lidt langt fra boligerne, så den har måske ikke ligget så hensigtsmæssigt. Det virker også overflødigt at grave tanken ned, hvis det kun er for et par år, siger han.
Han har også været igennem gamle luftfotos af området, for at finde ud af, om de kan afsløre noget. Ind til videre har de bare vist tomme marker.
Bent Hansen, der er nabo til den gamle olietank, har et andet bud.
– Jeg har i mit baghoved et sted, at der lå en vognmand på grunden tidligere. Det kan være, han havde tilladelse til at tanke lastbiler på grunden, siger han.
Michael Seifert har ikke fundet noget om vognmanden.
– Det var olie og ikke diesel, og man skal vel ikke bruge 30.000 liter for at skifte olie på nogle lastbiler, siger han.
Der har også været gæt på, at det har tilhørt den flyveplads, der lå ved Østervangsbanerne, men det er også et stykke væk og de har sandsynligvis heller ikke skullet bruge så meget olie.
– Vi har endda undersøgt, om det kan være et gammelt hemmeligt NATO lager, der lå klar i tilfælde af krig, men det har vi ikke kunnet bekræfte. Ind til videre er det bare gæt på gæt, siger han.

Ved du noget om, hvorfor olietanken ligger der, så kontakt Michael Seifert på Michael.seifert@glostrup.dk.
Du må også gerne ringe til os på Folkebladet, for vi er også nysgerrige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top