Ny bog om mænd og øl
B00219.jpg
Brygger Axel Hansen med sønnen Knud i en af sine flotte biler, cirka 1907. Foto: Glostrup Lokalhistoriske Arkiv
GLOSTRUP. En af de første begivenheder i fejringen af jubilæet, er Lokalhistorisk Arkivs udgivelse af en ny bog om de markante bryggere, som drev byens første store industrivirksomhed: Glostrup Bryggeri

Dette er historien om en tid, hvor rigtige mænd havde moustache. Den sidste og vel nok mest kendte af Glostrups bryggere var Axel Hansen – brygger af æt, levemand af tiden. Som fartglad levemand efterlader hans rygte ofte et indtryk af en letsindig, kuriøs og ubekymret karakter. Med fokus på fart og travsport – og uden den store interesse for bryggeriets drift. Den karakteristik er dog Axel Hansen ganske urimelig, og historien om hans person rummer meget mere end det.
Et uddrag af Lokalhistorisk Arkivs bog ”Om Mænd og Øl” giver et ganske andet indtryk. Den unge Axel overtog et bryggeri i vækst efter sin far K.C. Hansen og formåede ikke blot at føre virksomheden videre. Han fik den også til at vokse.

Et nyt bryggeri skyder op
UDDRAG: Da K.C. Hansen dør, efterlader han både bryggeriet og færdiggørelsen af ombygningen til sin søn. Axel Hansen løfter opgaven, og kort efter farens død holder han rejsegilde på bryggeriets nye kontor og direktørbolig på hjørnet af Landevejen og den nu nedlagte K.C. Hansens Allé. Boligen indeholder seks store værelser, badeværelse, gæste- og pigeværelser. Der opføres yderligere to bygninger, til blandt andet gærstue, kogehus og svalebakker.
I de følgende år færdiggør Axel Hansen udbygningen af bryggeriet, blandt andet opfører han arbejderboliger til bryggeriets ansatte. Frem til lukningen af bryggeriet sker der stadig ændringer og ombygninger. Der opføres for eksempel et flasketapperi mod syd, og maltkøllen ombygges.

Hvidtøl til folket
Glostrups bryggeri bryggede primært hvidtøl – for det var det, som bønderne ville have. Ved bryggeriets grundlæggelse og i storhedstiden var Glostrup stadig en landsby ligesom så mange andre små byer omkring København. Og da hvidtøl på den tid var en af de foretrukne måder at slukke tørsten på, var der et marked. Men tiden, byerne og menneskene ændrer sig – og ligeledes gør forbruget og efterspørgslen. Efter flere forsøg på at redde bryggeriet lukkede man gradvist ned for produktionen og solgte bygningerne.
Som mindet om bryggeriet og Axel Hansens storhedstid står kun bryggervillaen tilbage – nu som en del af Glostrup Rådhus. Og lige der på plænen vest for rådhuset og bryggervillaen lå bryggeriet engang og vidnede om visionære mænd med store drømme.

Invitation til Bookrelease
Historien om bryggeriet har været serveret før, men ikke på denne måde. ”Om mænd og Øl” er historien om bryggeriet serveret gennem historierne om de meget forskellige mænd, som stod i front. Det er en bog, som fortæller den gode historie og derfor vil appellere til rigtig mange. Bogen udgives af Glostrup Lokalhistoriske Arkiv med støtte fra Glostrup Kommunes Kulturudvalg.
Arkivet holder Bookrelease med åbningstale ved Borgmester John Engelhardt torsdag d. 25/8 kl. 15 i Den Gamle Præstegård, Hovedvejen 134 – og du er inviteret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top