Spejdere fra Solvang gruppe klarede superhårdt løb
IMG_1325.jpg
150 patruljer fra hele Danmark stillede til start på spejderløbet Nathejk, der i weekenden gik fra Roskilde til Ringsted ad masser af omveje. Tre af de 150 patruljer var fra Solvang gruppe i Glostrup. Foto: Tobias Pryning
GLOSTRUP. 40-50 kilometer til fods gennem natten med banditter lige i hælene. Det var, hvad der ventede deltagerne, da Danmarks største og hårdeste spejderløb, Nathejk, fandt sted i weekenden d. 16.-18. september. En spejderpatrulje fra Solvang gruppe i Glostrup kæmpede sig sammen med 690 andre seje spejdere fra hele landet gennem løbet

– Vikingerne kommer! Vores skatte og konge skal i sikkerhed.
Sådan lød opråbet, da cirka 700 forventningsfulde spejdere i weekenden stillede til start på spejderløbet Nathejk – og omgivet af brølende krigere, paniske landsbyboere og masser af ild, røg og kamp på havnen i Roskilde blev de 150 patruljer fredag aften sendt tilbage til år 961 og kastet ud i en kamp for at sikre Danmarks overlevelse. Hurtigt flygtede de spændte spejdere ud i den lune septembernat med nordboernes brutale vikingehær lige i hælene.
Det blev til en flugt på et halvt hundrede kilometer ad små markveje, stier, gennem skove og over åer og stubmarker – uden at få hjælp fra andre. De næsten 700 spejdere på 12-16 år sneg sig gennem natten på flugt fra de mere end hundrede ”banditter”, som prøvede at fange dem og finde de skatte, de havde gemt i deres rygsække.
Løbet er nemlig en slags avanceret fangeleg, hvor de yngste spejdere smugler hemmelige ting i deres oppakning og sniger sig afsted i små patruljer for at undgå at blive opdaget og få deres oppakning gennemrodet. Banditterne blev spillet af cirka 100 lidt ældre spejdere på cykler og i biler, og godt 30 timer og mange vabler senere kom de udmattede spejdere i mål på en skole i Ringsted.

Fra hele landet
Spejderne kom fra hele landet, og blandt de deltagende hold var også en patrulje bestående af spejdere fra Solvang gruppe.
– Det var så fedt at kæmpe sig gennem Nathejk sammen med patruljen og prøve at undgå at blive fanget – men det er nok også et af de allerhårdeste løb, jeg har deltaget i, siger Marius Nielsen fra Solvang-spejderne i Glostrup.
Patruljen kom i mål klokken 02:40 natten til søndag, og havde ikke sovet mange timer i løbet af turen.
– På Nathejk skal man selv sørge for mad og drikke undervejs og også selv finde steder i for eksempel skovene undervejs, hvor man kan sove. Samtidig er man hele tiden nervøs for at blive fanget, så det er altså ikke meget søvn, man når at få, siger Herman Kyhn.
Selv om løbets banditter ydede en stor indsats for at fange alle patruljer, lykkedes det faktisk for tre patruljer at snige sig hele vejen gennem løbet uden at blive fanget én eneste gang – og det er en stor bedrift i Nathejk-sammenhæng.
586 af de startende 690 spejdere kom hele vejen til mål på egen hånd, mens resten måtte udgå undervejs på grund af skader og udmattelse og blev fragtet til løbets hovedkvarter i Ringsted i løbet af weekenden. Alle de spejdere, der klarede sig gennem strabadserne inden klokken 04.00 søndag nat, blev belønnet med det eftertragtede Nathejk-mærke til uniformen.

Fire timers søvn
Den samlede distance nåede for de fleste deltagere op på imponerende 40-50 kilometer, og det var en flok totalt udmattede spejdere, der deltog i løbets afslutning søndag morgen, fortæller Rasmus Udsholt, der er én af arrangørerne bag løbet:
– De fleste af spejderne havde bare fået fire timers søvn, da vi vækkede dem søndag morgen. Heldigvis havde vi fantastisk vejr i weekenden og morgensolen varmede de trætte spejdere, som fik morgenmad og overværede et kæmpe afsluttende vikingeslag, hvor nordboerne blev sendt tomhændet hjem igen takket være spejdernes imponerende indsats i weekendens løb, fortæller han.
Selvom trætheden var enorm, var fascinationen af hvor gennemført, vikingetemaet havde været, stor:
– Det var en virkelig fed start i Roskilde, og hele vejen igennem kunne man bare mærke, hvor meget, der var gjort ud af temaet! Især oplevelsesposten var imponerende sat op, fortæller Victor Hegelund.
Halvvejs på ruten lørdag eftermiddag ankom alle spejdere til et kæmpe vikingemarked, hvor de skulle handle og bytte sig til nye ting, som de skulle gemme for banditterne. Udførelsen af arrangementet kunne ikke have været gjort så gennemført, hvis det ikke havde været for alle hjælperne undervejs i weekenden.
Spejderløbet Nathejk har været afholdt hvert eneste år siden 1986. Løbet starter altid den tredje fredag i september et sted på Sjælland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top