Anums frivillige indsats er godt for sproget og de ældre
IMG_7724.jpg
Anum Habib har været i sprogpraktik på Ældrecenter Nygårds Plads. Det har været godt for hendes sprog og for beboerne. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. Anum Habib har været i sprogpraktik på Ældrecenter Nygårds Plads, og sidenhen er hun blevet frivillig. Fordi det er godt for sproget, og fordi det er godt at gøre noget for ældre medborgere

En ældre dame skubber en rollator forbi ude på gangen. Hun kigger ind ad glasdøren og fortsætter så langsomt. En dame i kittel går ved siden af og taler med hende.
Et par minutter senere kommer en kvindelig medarbejder gående forbi i den anden retning. Hun har en stak papirer i hånden, og hendes skridt er faste og målrettede.
Ved mødebordet i det lille kontor på Ældrecenter Nygårds Plads sidder Anum Habib, der for to år siden kom fra Pakistan til Danmark.
Det sidste halvanden år har Anum Habib været kursist på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter. I den forbindelse har hun været i en uges frisprogpraktik på Ældrecenter Nygårds Plads.
Praktikken var imidlertid så stor en succes, at hun efterfølgende er fortsat som frivillig på ældrecenteret:
– Den første dame, jeg mødte her på ældrecenteret, var Birgit. Hun er så sød. Hun har rejst en del og har så meget at fortælle. Birgit er lidt dement, så hun spørger nogle gange om de samme ting. Men det gør ikke noget, for så får jeg bare trænet mit sprog endnu mere.

Øvelse gør mester
Naturligvis kan man høre, at Anum Habibs modersmål ikke er dansk. Men det er kun et spørgsmål om tid, kort tid, inden øet i sød er slidt så rundt, at man vil komme i tvivl om, hvorvidt Anum Habib faktisk er født i Danmark. Og det er netop en pointe for Anum Habib:
– Min underviser på sprogskolen sagde, at han bare i løbet af den uge, hvor jeg var i praktik her, kunne høre, at mit dansk var blevet meget bedre.
Anum Habib holder en kort pause, men fortsætter så, inden hun bliver afbrudt:
– Jo mere man taler, jo bedre bliver man til at tale dansk.

De mange frivillige
Da Anum Habib første gang trådte ind ad skydedøren på Ældrecenter Nygårds Plads, var hun nervøs og generet, da hun ikke vidste, hvad hun kunne se frem til.
Men der ventede Anum Habib en række positive overraskeler, fandt hun hurtigt ud af:
– De ældre vil altid gerne tale med mig, og jeg har aldrig oplevet, at der var nogen, der ikke ville tale med mig, fordi jeg kommer fra et andet sted. Hvis jeg udtaler et ord, de ikke kan forstå, så må jeg bare prøve igen.
En anden ting, der overraskede Anum Habib, var, at der var flere som hende, der kom på ældrecenteret uden at få løn for det:
– En af de ting, der har overrasket mig ved at komme til Danmark, er, hvor mange der laver frivilligt arbejde.
En tankegang, der dog også præger Anums eget hjem:
– Min mand har et fuldtidsarbejde. Ved siden af det, er han frivillig volleyballtræner. Han bruger rigtig mange timer på det, og han siger mange gange til mig, at jeg også skal huske at lave frivilligt arbejde.

De pårørende
Den indsigt, Anum Habib har fået igennem sin praktik og efterfølgende frivillige indsats, i, hvordan ældre og demente bliver behandlet i Brøndby og Danmark, har imponeret hende:
– Det er dejligt at se, hvor godt man behandler de ældre. De får meget og god hjælp.
Der er dog, som Anum ser det, også en bagside af den måde, vi har indrettet vores hjælp til ældre mennesker:
– Jeg tænker, at bebeboerne burde have mere kontakt med deres pårørende. For eksempel undrede det mig, da jeg opdagede, at Birgit ikke havde haft besøg i en uge.

De frivillige er vigtige
Det er ikke kun Anum Habib, der er glad for, at hun har været i praktik på Ældrecenter Nygårds Plads. Det samme er Rikke Koch Ernholm , der har været Anum Habibs praktikvejleder:
– Det har været en succes med Anum Habib, og da hun sagde, at hun gerne ville fortsætte som frivillig, talte vi om, hvad hun godt kunne tænke sig. Vi fandt ud af, at det Anum Habib gerne ville, var at have en til en-kontakt. Derfor blev hun besøgsven.
Og de frivillige spiller en vigtig rolle i dagligdagen på ældrecenteret, siger Marianne Strømsted, leder af Ældrecenter Nygårds Plads:
– De frivillige er en vigtig del af dagligdagen her på ældrecenteret. De bidrager med mange ting. I flere sammenhænge fungerer de som en slags pårørende for beboerne.
Desuden bidrager de frivillige til, at ældrecenteret kan tilbyde aktiviteter som fredagscafe, besøgsvenner- og hunde og sommerfester, fortæller Marianne Strømsted:
– Skal vi have så højt et aktivitetsniveau, som vi gerne vil have, er vi nødt til at have mange forskellige hjælpende hænder, og her er de frivillige en vigtig brik.

Ikke som de andre
Freddy Rasmussen er formand for støtteforeningen på Ældrecenter Nygårds Plads.
Han mener, at noget af det, der er godt ved Anum Habibs frivillige indsats er, at hun ikke ligner de andre frivillige:
– Anum er en atypisk frivillig, fordi hun er ung, og den gruppe kan det være lidt svært at komme i kontakt med. Derfor er det dejligt, at Anum Habib er her som frivillig.
Og så har Anum Habib mod, fortæller Freddy Rasmussen:
– Under et foredrag, hvor der var mange tilhørere, var Anum den første, der stillede et spørgsmål. Det var flot gjort, da hun havde lidt svært ved nogle af ordene, men alligevel kastede sig ud i det.

Motivation i centrum
Det er som elev på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter, Anum Habib kom i kontakt med Ældrecenter Nygårds Plads.
Anders Jørgensen er underviser og vejleder på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter, og han mener, at elever som Anum i den grad har godt af at komme ud og få trænet det danske sprog:
– Et ældrecenter som det her på Nygårds Plads er et godt sted for vore kursister at komme. For her kan de virkelig få brugt deres sprog.
Sprogpraktikken er et frivilligt tilbud. Det betyder noget for motivationen, siger Anders Jørgensen:
– Det er noget, de selv ønsker, og de er derfor motiverede. Langt de fleste får derfor en rigtig god oplevelse ud af det og får trænet deres sprog.

Et lille hyggeligt ord
– Hvad mit yndlingsord er på dansk?
Anum Habib tænker sig om et øjeblik.
– Jeg tror, det er hyggeligt. Det var for eksempel hyggeligt at besøge Birgit. Men når jeg fortæller min mor, at noget er hyggeligt, så forstår hun det ikke. Hvad er det, spørger hun.
– Men jeg kan også godt lide ordet tyggegummi.
Anum Habib samler to fingre i luften, som om hun holder et stykke tyggegummi imellem dem.
– Det er sådan et lille hyggeligt ord.

Alle kursister på VSK på Danskuddannelse 2 og Danskuddannelse 3 modul 2 bliver tilbudt at komme ud på en arbejdsplads i sprogpraktik i en uge. Det ene formål er at komme ud på en arbejdsplads og få talt dansk hele dagen. Det andet formål med sprogpraktikken er at komme ud på en dansk arbejdsplads og være med i arbejdet samt opleve en dansk arbejdspladskultur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top