Grønt genbrugsmudder
mudder2.jpg
Christian Rønne foran recirkuleringsanlægget Foto: Sofie Holm Lauritsen
GLOSTRUP. Glostrup Forsyning arbejder for at gøre Glostrup grønnere på mange områder. Derfor har de i anlæggelsen af den nye råvandsledning valgt at spare på grundvandet, bentonit og diesel

Glostrup Forsyning anlægger en ny råvandsledning ved hjælp af styrbar underboring. Det betyder, at trafikken ikke påvirkes betydeligt, da veje ikke skal graves op, andet end ved rørenes start- og modtagerhuller. Selve røret trækkes under jorden gennem det borede hul. Det er i selve boreprocessen, at recirkuleringsanlægget gør det muligt at genbruge boremudderet.
– Til styret underboring kan man vælge at gøre to ting. Man kan anvende boremudder, som skal køres til deponi med en slamsuger, eller man kan gøre som vi gør, genanvende boremudderet. At køre boremudder til deponi er dyrt. Derfor bliver genanvendelse mere og mere aktuelt, da det både er billigere og bedre for miljøet. Det er dog de færreste, som bruger metoden, da den kræver plads og en vis volumen i opgaven, udtaler Christian Rønne, Projektleder hos Zacho-Lind.

Genbrugsvand
Boremudderet bliver pumpet op i recirkuleringsanlægget. Her separeres kalk, sten, ler og sand fra ved at si boremudderet med rystelser. Den tørre restjord lander nede i en container. Genbrugsmudderet pumpes via et blandeanlæg igen hen til boremaskinen.
Til opgaven med Råvandsledningen benyttes en boremaskine, der larmer mindre, og bruger 25 % mindre diesel end tilsvarende boremaskiner.
– Genbrugsmetoden er vi i Glostrup Forsyning særligt glade for. Vi forsøger, at vælge den grønne løsning i alle vores projekter. I dette tilfælde er det dobbelt op, fordi vi både mindsker generne i trafikken ved at trække rørene under jorden, og recirkuleringsanlægget gør samtidigt, at vi sparer på vores lokale grundvand, siger Tabassum Hussain, projektleder for Glostrup Forsyning.

Boremudderet
Boremudderet er sammenblandet af grundvand og bentonit, som er helt ufarligt, og består primært af vulkanaske og lermineraler. Blandingen gør at væsken med ler, sand, sten og grus kan transporteres ud af boringen, op i recirkuleringsanlægget og tilbage til boremaskinen. Til en normal boremudderblanding bruges 25 kg bentonit pr. m3 boremudder. Når boremudderet genbruges skal der efterfølgende kun suppleres med op med 6 kg bentonit pr. m3 bormudder.
Der findes flere informationer om projektet med Råvandsledningen på Glostrup Forsynings hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top