Lærerne delte vandene
VALLENSBÆK. På onsdagens kommunalbestyrelsesmøde skabte arbejdsbetingelserne for lærerne i Vallensbæk voldsom debat. Borgmesteren fastholdt dog, at en ikke-underskrivelse af samarbejdsaftale er bedst for alle parter

– Tiden er kommet til følge op på arbejdsvilkårene for lærerne, og derfor er vi kommet til den konklusion, at det bedste ville være at underskrive et fortolkningspapir af læreraftalen med lærerne i Vallenbæk. Men det virker som om, at Henrik Rasmussen har en personlig uvilje i mod at underskrive aftalen.
Sådan sagde Søren Wiborg (S), da han onsdag aften på kommunalbestyrelsesmødet argumenterede for, at Vallensbæk Kommune i lighed med foreksempel Brøndby Kommune skal underskrive et såkaldt forståelsespapir med lærerne.
I forståelsespapiret for Brøndby hedder det blandt andet, at formålet med papiret er med afsæt i en lokal kontekst at optimere tilrettelæggelsen af lærernes arbejdstid, som den er fastlagt i Lov 409, ud fra en forståelse af skolerne bedst muligt tilgodeser og realiserer intentioner og det faglige indhold i den politiske aftale om ”Et fagligt løft til folkeskolen.”
Og sådan en ligende aftale kunne Socialdemokratiet godt tænke sig også blev lavet for Vallensbæk.

Mange vil væk
At der ikke er underskrevet et forståelsespapir har flere uheldige konsekvenser, ifølge Socialdemokratiet.
For eksempel i forhold til at tiltrække og fastholde de bedst kvalificerede lærere. Således sagde Søren Wiborg:
– Vi har fået oplyst, at 25 procent af lærerne i Vallensbæk overvejer at søge væk. Samtidig peger en artikel i lærernes fagblad på, at kommuner, der ikke har indgået en aftale med lærerne, har større problemer med, at lærerne søger væk, end andre kommuner.
Et andet problem ifølge Søren Wiborg og Socialdemokratiet er, at den ikke-underskrevne aftale begrænser muligheden for, at lærerne i dialog med ledelsen på skolerne kan indrette deres arbejdstid og tilstedeværselse på skolerne, så det passer alle parter bedst:
– Underskrivelsen af forståelsespapiret ville give mulighed for at tilpasse lærernes arbejdstid efter lokale forhold, så der kunne opnås en større grad af fleksibilitet og tilfredshed blandt lærerne.

Lad os handle
På mødet stod Socialdemokratiet ikke alene med deres kritik af det ikke-underskrevene forståelsespapir. Dansk Folkeparti og Kenneth Kristensen Berth havde den samme holdning:
– Det her har vi sådan set argumenteret for siden day one, så lad os handle på det, når nu Socialdemokratiet er kommet frem til samme holdning.
Ligesom Socialdemokratiet mente Kenneth Kristensen Berth også, at et forståelsespapir kunne afbøde nogle oplagte udfordringer for skolen i Vallensbæk:
– Vi har den klare oplevelse, at det er svært at tiltrække de bedste lærere til Vallensbæk. Det kunne et forståelsespapir være med til at ændre på.
Og så mente Kenneth Kristensen Berth, at borgmester Henrik Rasmussen udviser en ledelsesstil, der hører en svunden tid til:
– Den der holdning med, at hvis man ikke kan lide lugten i bageriet, så kan man bare finde et andet sted hen, det er en ledelsesfilosofi, som man andre steder har lagt bag sig for længe siden. Den tilgang til lærernes arbejdsforhold kan man ikke bruge i år 2016. Det her er jo ikke en pølsefabrik. Nej, det handler om vores børn.

Den bedste model
Argumenterne fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ændrede dog ikke på Henrik Rasmussens holdning:
– Det er netop, når der ikke er en rammeaftale, der bliver plads til forskellighed og differentiering. En standardaftale kan vi ikke bruge til noget, den vil netop ikke give plads til forskellighed.
At lærere af mangel på et fælles forståelsespapir ikke vil søge til Vallensbæk godtog Henrik Rasmussen ikke som et afgørende argument:
– Jeg anerkender fuldt ud, at hvis man hellere vil arbejde et sted, hvor der er en aftale, så skal man finde et andet sted at arbejde. Det er det valg, man har som lærer.
Desuden mente Henrik Rasmussen, at Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis påstand om, at han taler lærernes indsats ned, var forfejlet:
– Jeg er super stolt af den skole, vi har i Vallensbæk. Det er et fælles projekt, som mange parter bidrager til, herunder lærerne. Det har jeg sagt tidligere, og det vil jeg gerne sige igen.

Kun i Vallensbæk?
Henrik Rasmussen og De Konservative var imidlertid ikke alene om at tage afstand fra et underskrivelsen af et forståelsespapir.
Venstre og Niels Jørgens bakkede nemlig op om denne holdning.
Niels Jørgensen hæftede sig især ved, om det kunne være rigtigt, at hver fjerde lærer i Vallensbæk har overvejet at søge væk:
– Hordan ser det ud i andre kommunerne? Hvor mange lærere har der overvejet at søge væk? Jeg har ikke hørt noget om, at der skulle være denne form for utilfredshed på vore skoler.

Vi er ikke uenige
Debatten flyttede ingen stemmer, da kommunalbestyrelsen som det sidste stemte om, hvorvidt der skulle arbejdes frem mod underskrivelsen af et forståelsespapir. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti stemte for ønsket om et forståelsespapir. Flertallet bestående af Venstre og Konservative stemte imod.
Men at parterne ikke i stedet var enige, undrede Søren Wiborg:
– Der er intet af det, du har sagt Henrik, der strider imod at lave et forståelsespapir. Intet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top