Solstrålen: Det ville slet ikke fungere, hvis vi ikke talte dansk
IMG_9293.jpg
Den private daginstitution Solstrålen i Ulsøparken har plads til cirka 60 børn. Kommunen har indskærpet, at de skal tales dansk. Lederen siger, at hverdagen ikke ville kunne hænge sammen, hvis de ikke gjorde det. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. Kommunen har indskærpet, at der skal tales dansk i Solstrålen. Lokalt folketingsmedlem mener, alvorlige ting er på spil i institutionen. Leder og bestyrelsesmedlem fastholder, at der bliver talt dansk. Ellers ville hverdagen ikke hænge sammen

Det er frokosttid.
Både på den ene og den anden stue i den private daginstitution Solstrålen, der holder til i Ulsøparken i Brøndby Strand.
På Solstuen sidder børnene ved små borde og spiser rugbrødsmadder med æg, tomat og agurk. For enden af hvert bord har en pædagog klemt sig ned på en af de små stole. Det ser ikke nødvendigvis behageligt ud, men det er i hvert fald i børnehøjde.
– Vi har været på tur i dag, og nu er det tid til at få noget at spise, siger kvinden ved det forreste bord, mens hun rækker et af børnene noget mere mad.
– Ja, det ser måske lidt kedeligt, almindeligt ud, hvis du havde forventet, at vi serverer noget meget eksotisk, griner Sultan Kafa, mens hun viser rundt i den institution, hun er leder af. En privat institution hvor cirka 60 børn, syv uddannede pædagoger, seks medhjælpere og to køkkenassistenter har deres hverdag.
I en anden stue, musikrummet, bliver der også spist frokost.
Her er det Adem Fajkovic, lærer på Østerbro Musik Skole, som én gang om ugen besøger Solstrålen for at spille og lege sanglege med børnene, og som altså benytter pausen mellem to hold til også at få noget mad.
Adem Fajkovic har fast stået for musikundervisningen i Solstrålen i to år.

En rollemodel
For et par uger siden kunne Folkebladet fortælle, at der var blevet klaget over, at der ikke bliver talt dansk hele vejen igennem hverdagen i Solstrålen, og at kommunalpolitikerne derfor efterfølgende indskærpede overfor lederen, at der skal tales dansk som gennemgående sprog i institutionen.
Folkebladet er derfor taget på besøg for at høre, om dansk, således som loven kræver, er det sprog, der lyder på gangene og stuerne i Solstrålen.
– Ja, siger, Adem Fajkovic, og tilføjer:
– Når jeg kommer her, for at spille musik med børnene, så hører jeg ikke andet end dansk, så for mig er der ingen tvivl om, at dansk er det sprog, der bliver talt i Solstrålen.
Personalet og børnene har alle i større eller mindre grad anden etnisk baggrund end dansk. Det samme har Adem Fajkovic, der har bosniske rødder, men har boet i Danmark i mange år:
– Jeg er selv muslim. Ikke som udøvende, men mere som en kulturel baggrund. Derfor ved jeg også, at det der med at spille musik i nogle muslimske kredse bliver opfattet som haram (forbudt ifølge islam, red.) Det undrede mig derfor i første omgang, da Sultan spurgte mig, om jeg ville komme og spille med børnene.
Dermed er Solstrålen, mener Adem Fajkovic, selvom den muslimske kultur er et væsentligt bagtæppe i Solstrålens hverdag, en meget progressiv institution:
– At man her i Solstrålen bruger musik så aktivt, gør institutionen til noget særligt, og har stor betydning for at indpasse den i en almindelig dansk institutionstradition.

Uden dansk går det ikke
At dansk er det sprog, der bliver talt i institutionen, er der ifølge Sultan Kafa, der byder på kaffe på kontoret, hvor computer, skrivebord og opslagstavle ser så almindelig og gennemsnitlig ud, at det kunne passe ind i hvilken som helst anden institution i Brøndby eller Danmark:
– Selvfølgelig taler vi dansk. Det er uden tvivl hovedsproget, og det står for eksempel også i vores personalehåndbog, at det er det gennemgående sprog i institutionen.
Faktisk mener Sultan Kafa, at alt andet ville være praktisk umuligt:
– Tag nu for eksempel dialogisk læsning, som Brøndby Kommune satser kraftigt på i de kommunale institutioner. Det bruger vi også her hos os. Hvis ikke vi talte dansk, så ville vi slet ikke kunne bruge dialogisk læsning.
På opslagstavlen ved hoveddøren står en besked til forældrene om, at de skal huske at tjekke deres barn ind og ud, når de kommer og går. På fejlfrit dansk.
Og sådan er det hele vejen igennem, forsikrer Sultan Kafa:
– Vi kommunikerer naturligvis også med forældrene på dansk. Når der er samtaler, eller hvis de skal have beskeder. Det kan godt være den ene forælder ikke er så god til dansk, men så er den anden.
Der er dog enkelte undtagelser:
– Vi har et par mødre, der ikke kan tale dansk. Dem taler vi også dansk med, hvis vi for eksempel skal fortælle om, hvad vi har lavet. Men der kan være beskeder, der er så vigtige, at vi bliver nødt til at bede en af vore personaler, der taler det samme sprog, om at give beskeden på det pågældende sprog.

Ingen modsætning
Solstrålen har ifølge Sultan Kafa således et dobbeltsigte. For det første at give børnene en tryg hverdag, hvor sprogstimulering, pædagogiske principper som empati, respekt, omsorg og forberedelsen til det efterfølgende skoleliv er i centrum.
Men hvor der samtidig er plads til at gøre børnene bevidste om, at det at have rod i en muslimsk kultur ikke står i modsætning til at være borger i Danmark:
– Det er klart, at sproget er en vigtig del af dette. Men det er værdierne også. Vi arbejder således også med de værdier, som børnene har med sig, og vi forsøger at hjælpe dem til at forstå, at der ikke er en modsætning mellem værdierne og at bo i Danmark. Som institution arbejder vi således for, at børnene ikke oplever en ubalance mellem disse to ting, men at de fint kan passe sammen.

Giver god mening
Solstrålen er en privat institution, der lejer sig ind i lokalerne i Ulsøparken, og institutionen har netop taget hul på sit fjerde år.
Ideen til at starte Solstrålen op blev født, da en gruppe forældre oplevede, at der i andre institutioner ikke altid var den nødvendige forståelse for børnenes muslimske kultur.
Dette initiativ ville fonden Dikev gerne støtte, da den yder økonomisk støtte til sådanne formål.
Zeynep Güzel er medlem af fonden og er derfor medlem af Solstrålens bestyrelse. Hun mener, at det arbejde, Solstrålen står for, er vigtigt:
– Vi vil gerne støtte Solstrålen, da vi som fond mener, at det er vigtigt at være bevidst om sine kulturelle værdier.
For Zeynep Güzel er det således vigtigt, at børnene ikke oplever en ubalance, som ellers let melder sig:
– Nogle af forældrene her i institutionen har oplevet en splittelse i forhold til deres eget liv, og det at være muslim og bo i Danmark. De vælger derfor en institution som Solstrålen, fordi de gerne vil undgå, at deres børn oplever den samme splittelse.

Alvorligt problem
En af dem, der læste Folkebladets artikler om Solstrålen, er Kenneth Kristensen Berth.
Han er medlem af såvel Folketinget som Kommunalbestyrelsen i Vallensbæk for Dansk Folkeparti, og Kenneth Kristensen Berth var ikke begejstret for det, han læste:
– Det er dybt sørgeligt, at den danske friskoletradition bliver udnyttet af mørke kræfter til at lave skoler, der indoktrinerer elever i en formørket udgave af islam. Og det er ikke mindre sørgeligt, at vi nu ser de samme tendenser brede sig allerede på børnehaveniveau. Den 16. november kunne Folkebladet berette om de udfordringer, Brøndby Kommune har med at en daginstitution Solstrålen, hvor man ikke taler dansk til børnene i tilstrækkelig grad.
Ifølge Kenneth Kristensen Berth er problemet med Solstrålen ikke blot, hvorvidt der bliver talt dansk eller ikke.
Han mener samtidig, at den kreds af personer, der står bag Solstrålen, har ikke-demokratiske hensigter.
Således mener han, at formanden for Solstrålens bestyrelsen, Muhammed Ataseven, er knyttet til den tyrkiske bevægelse Milli Görus, der ifølge Kenneth Kristensen Berth er en fundamentalistisk islamistisk bevægelse, som det tyske Verfassungsschutz har betegnet som en forening, der ”afviser demokratiet og har en antidemokratisk statsforståelse.”
Også Zeynep Güzel er ifølge Kenneth Kristen Bert nemlig ude i et ubehageligt islamisk ærinde:
– Zeynep Güzel viser sig at være vice-skoleleder ved Ros Skole i Roskilde. Ros Skole har ageret tilflugtssted for tyrkere, der har søgt væk fra Fethullah Gülen-skoler efter det fejlslagne kupforsøg i Tyrkiet og går for at være sympatisk indstillet over for præsident Erdogans islamistiske regering.

Inddraget ministre
Sagen er ifølge Kenneth Kristensen Berth således alvorlig:
– Der er altså noget, der tyder på, at daginstitutionen Solstrålen, udover at have et problem med at få talt dansk i institutionen, også har et problem med islamisme.
Derfor har Kenneth Kristensen Bert rejst sagen over for hele tre ministre. Således har Kenneth Kristensen Berth med henvisning til Folkebladets artikler spurgt den tidligere Undervisningsminister, Ellen Trane Nørby:
Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at sikre, at private dagtilbud ikke udnyttes til islamistisk indoktrinering?
Et spørgsmål den daværende Undervisningsminister besvarede med blandt andet følgende bemærkning:
– Uanset om en daginstitution drives af kommunen eller af en privat leverandør, er kravene til indholdet de samme. Det betyder blandt andet, at der skal tales dansk i privatinstitutionen, at der skal udarbejdes en pædagogisk læreplan, og at formålsbestemmelsen for dagtilbud også gælder, herunder at dagtilbuddene skal give børn medbestemmelse, forståelse for demokrati og udvikle deres evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og samhørighed med og integration i det danske samfund.
Desuden henviser ministeren til, at det er kommunerne, der fører opsyn, og at den daværende regering ville fremsætte en ændring af dagtilbudsloven. Her ville det blive foreslået, at det skulle tydeliggøres, at hovedsproget i alle dagtilbud er dansk.

Helt ved siden af
På Solstrålens kontor, hvor Sultan Kafa og Zeynep Güzel sidder ved siden af hinanden, har de ikke meget tilovers for Kenneth Kristensen Berth udtalelser:
– Jeg kan ikke tage ham seriøs. Han har været på google og søgt lidt, og så har han fundet noget tilfældigt, der er skrevet. Hvis han havde brugt lidt længere tid, så kunne han se, at jeg har deltaget i mange forskellige ting. For eksempel har jeg været aktiv i Red Barnet og er jeg uddannet jurist fra Københavns Universitet, hvor jeg også har været ansat. Så den slags beskyldninger er helt ved siden af, siger Zeynep Güzel.
Sultan Kafa mener også, at Kenneth Kristensen Berth er meget langt fra virkeligheden i Solstrålen:
– Vi arbejder hver dag på, at gøre det muligt for børnene både at være en del af det dansk samfund og være bevidste om deres kulturelle baggrund. Så det der kan jeg slet ikke genkende.
Borgmester Kent Max Magelund (S) har ikke ønsket at kommentere påstandene fra Kenneth Kristensen Berth.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top