Futsal gør juleferien hurtigere og mere svedig
Futsal2.jpg
Futsal er hurtig og teknisk fodbold med mange boldberøringer. Foto: Sofie Reimer
GLOSTRUP. Godt 30 drenge i alderen 10-18 år har brugt mindst en af juledagene i år på at bevæge fødderne meget hurtigt og svede. I Glostrup Hallen var der den 27. og 28. december åben futsal træning, hvilket betød at iPad og Playstation stod slukkede hjemme. Men hvorfor skal man bruge noget af sin juleferie på at spille futsal?

DGI Nordsjællands projektafdeling er den formelle arrangør af de to åbne træninger i tæt samarbejde med spillere og trænere fra Brøndby IF Futsal. Steven de Olivera Schumann fra Brøndby IF Futsal har flere bud på, hvorfor det er tid givet godt ud at spille futsal i juleferien.
– Det er godt med en organiseret aktivitet i juleferien, som for nogle unge mennesker er rigtig lang og kan være kedelig og stillesiddende. Her har vi nogle gode, dygtige trænere med fra de etablerede klubber, som Glostrup og omegns unge kan lære rigtig meget af, og som er passionerede for sporten. Det er vigtigt at give videre, fortæller han.

Træner fra landsholdet
En af de dygtige trænere er den kun 20-årige futsal landsholdsspiller fra Jægersborg Futsal, Zakaria El-Quaz. Han har spillet futsal i otte år, og synes det er sjovere end fodbold.
– Der sker bare mere i futsal, jeg rører bolden flere gange, der er mere teknik og højere intensitet, fortæller han.
Han vil dog hverken undvære det ene eller det andet, og spiller da også begge dele. Zakaria El-Quaz mener futsal og fodbold supplerer hinanden godt.
– Jeg spiller futsal i sæsonen fra november til marts, og det betyder, at jeg kan holde mig i form i vinterhalvåret med futsal, som er sjovt, fremfor at løbe ture som jeg gjorde tidligere, fortæller han og fortsætter:
– Og så har vi generelt brug for mere futsal i dansk fodbold. Tænk bare på hvordan Ronaldo, Messi og Neymar er blevet så gode. Det er fordi, de er vokset op med futsal og den tradition kan vi lære noget af, fortæller Zakaria El-Quaz begejstret.

Tempo, teknik og timing
Men kan de unge ikke bare spille udendørs fodbold her i juleferien, hvor vejret er mildt og græsset stadig er grønt?
– Det kan de godt, og det er der sikkert også nogen der gør, fortæller Steven de Olivera Schumann, som selv har spillet futsal i mange år og er varm fortaler for sporten.
– Men med futsal får du altså meget mere tempo under fødderne. Du får mere end dobbelt så mange boldberøringer end i fodbold og din teknik bliver bedre. Futsal bolden hopper ikke så meget som en fodbold, så du kan træne din boldkontrol og arbejde med fodsålen på en bedre måde.
Der er flere en mod en og to mod to situationer i futsal, og det øger din reaktionsevne og din timing. De unge kan sagtens spille fodbold udendørs, men intensiteten og udbyttet er altså i højsædet med fire timers futsal her i juleferien, fortæller han.

Hold i Brøndby
Steven De Olivera Schumann fastslår, at der er potentiale for fremtidens og ungdommens futsal på Vestegnen, idet, der allerede er seks velspillede herrehold fra Brøndby, Hvidovre og Albertslund. De førende lige nu er SBV 09 fra Avedøre, som spiller i den danske Øst Liga og som har et ungt stærkt hold. Lige nu er de placeret på andenpladsen i ligaen.
– Mulighederne for opstart og udvikling af flere ungdomshold i området er oplagt, men vi skal have de lokale foreninger med, fortæller han.

Lokale foreninger med
Spillerne og trænerne fra Brøndby IF Futsal kan i juledagene være med til at guide de unge over i de etablerede foreninger. Det kan være i Brøndby IF Futsal eller en af de andre lokale fodboldklubber som Glostrup Fodbold IF32. Og det kan tjene flere formål mener Steven de Oliveira Schumann.
– Vi vil gerne have nogle unge ind, der ellers ikke ville gå til fodbold. Særligt de 14 – 18-årige som vi tit taber i idrætsforeningerne, fordi de har travlt med kærester, skole, fester og lektier, og så er futsal en god mulighed for at aktivere de unge, der normalt er tiltrukket af gadeorienteret livsstil, særligt hvis vi laver flere åbne træninger, hvor de bare kan droppe ind og spille, fremfor at hænge ud, lave ballade, eller sidde isolerede derhjemme, fortæller han.

Alex Bauer Larsen 13 år og fra Frederiksberg og Julius Lynggaard 11 år og fra Glostrup. Foto: Sofie Reimer

Alex og Julius har kun set hinanden en gang før til et andet arrangement i Glostrup Hallerne. Alex har gået til fodbold på Frederiksberg, men holdet lukkede.
– Jeg synes det er hyggeligt og sjovt at være her i dag, men jeg vil stadig gerne spille fodbold fordi det er udendørs, fortæller Alex som også går til spejder.
Om den åbne træning fortæller Julius:
– Det er fedt og sjovt, så man ikke bare ligger derhjemme og laver ingenting.
Julius træner fodbold tre gange om ugen og spiller kampe i weekenden. Han har selv trænet futsal og kan lide begge dele.
– Fodbold er toppen, fordi det er udendørs, og med futsal står man aldrig stille og teknikken bliver bedre, fortæller han.

Mads Rasmussen 10 år fra Glostrup og Simon Varming 10 år fra Glostrup.Foto: Sofie Reimer

Mads´s mor så et opslag på facebook om den åbne futsal træning og fortalte det til Mads som straks ringede til sin kammerat Simon, og så var de to drenge klar til futsaltræning.
Efter en times træning står de svedende og prustende og har vandpause.
– Jeg synes det er hårdt, vi skal jo træne i fire timer, pruster Simon, normalt spiller vi jo kun halvanden time. Men det er også sjovt og det er mere frem og tilbage end udendørs fodbold, fortæller Mads.
– Indendørs er mere noget med finter, og man kan blive bedre til noget teknik.
Mads og Simon går i samme klasse og går til fodbold sammen. Normalt spiller de udendørs året rundt.
Futsalhold
Der er eksisterende ungdomshold i Brøndby IF Futsal for piger U10 og for drenge U9, U13, U17, U19

Hvad er futsal?
Futsal spilles som oftest indendørs med en bane og mål, som har den samme størrelse som i håndbold. Der spilles uden bander og hvis bolden går ud af spil igangsættes spillet med et indspark.
Bolden som bruges i futsal er en speciallavet bold, som ikke er i stand til at hoppe ret meget. Bolden vejer det samme som i almindelig fodbold, men den har en blødere inderbold, der øger kontrollen med bolden.
Et futsalhold består af én målmand og fire markspillere, der spiller to halvlege af 20 minutter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top