Man mobber ikke en makker
Venskaber-forebygger-mobning-1.jpg
Dagplejen i Vallensbæk har taget materialet Fri for Mobberi i brug. Foto: Kim Matthäi Leland
VALLENSBÆK. Materialet Fri for Mobberi er nu indført i dagplejen i Vallensbæk

En masse børn og deres dagplejere står i en rundkreds og danser til sangen Bamseven, og hvert barn har en lille, lilla, bamseven.
Sanglegen er et element i antimobbe-materialet Fri for Mobberi, der skal understøtte relationerne mellem børnene, og på længere sigt forebygge mobning.
Dagpleje- og vuggestuebørn er for små til bevidst at mobbe andre børn. Men allerede fra starten er det vigtigt at støtte børnene i udviklingen af deres sociale færdigheder, så de senere har de bedste forudsætninger for at blive en god ven.

En bedre makker
Efter sangen er der fri leg, og dagplejerne fortæller, hvordan de arbejder med venskaber og fællesskab.
– Bamsevennen symboliserer, at vi skal være gode mod hinanden, fortæller en af dagplejerne, Charlotte Nyborg Pihlman.
Sammen med de andre 25 dagplejere i kommunen har hun netop været på kursus i Fri for Mobberi.
Det handler blandt andet om at lære børnene at sætte navn på deres følelser, så de for eksempel kan signalere, hvornår de er kede af det eller sure.
– Hvis man forstår egne og andres følelser, bliver man en bedre kammerat, forklarer dagplejer Iben Thomsen.

God indsats
En af måderne, man kan arbejde med følelser på, er ved at bruge plakater, kort og andre materialer samt læse historier højt, der handler om situationer, hvor følelserne kommer på spil. Desuden er der små historiefortællinger, hvor børnene masserer hinanden ud fra betragtningen: Den man rører ved, mobber man ikke.
Leder af dagplejen i Vallensbæk, Bente Asmussen, er meget begejstret for hendes medarbejderes tilgang til trivselsarbejdet.
– Det er dejligt at se, hvor helhjertet dagplejerne er gået ind i arbejdet med at forbedre venskaber og forebygge mobning blandt børnene, siger hun.

Fri for Mobberi er et forebyggende antimobbeprogram udviklet af Mary Fonden og Red Barnet.
Materialet bygger på værdierne tolerance, respekt, omsorg, mod og består af en kuffert med redskaber og metoder, som bidrager til trivslen i vuggestuer og dagpleje.
Der findes også materiale til børnehaver og indskoling/SFO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top