Et møde i Danmark eller mellem danskere?
IMG_0641.jpg
Er jeg dansker, fordi jeg har et dansk pas, ville Said Idrissi gerne vide. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. Mandag den 27. februar havde Said Idrissi fra Brøndby Strand inviteret Martin Henriksen (DF) på besøg i området. De tog en runde i og om Brøndby Strand

Martin Henriksen, integrationsordfører for Dansk Folkeparti træder ud af bilen på den lille parkeringsplads i Kærhaven.
Kigger han til den ene side, kan han se rækken af røde murstenshuse. Kigger han til den anden side, kan han se højhusene, der stikker op i tågen.
– Godt du kunne komme, siger Said Idrissi og giver Martin Henriksen et krus kaffe.
– Jeg tænker, vi skal gå en lille tur i området og se på, hvad det er for et sted.
Det er mandag den 27. februar. En uge tidligere var cirka 1000 mennesker forsamlet i Brøndby Strand under sloganet Vi elsker Brøndby Strand.
En demonstration, der fandt sted i protest mod den vedtagelse i Folketinget, der udtrykte bekymring over, at andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 procent i Brøndby Strand.
Under demonstrationen sagde Said Idrissi, at han ville invitere Martin Henriksen, der tog initiativ til folketingsdebatten, på kaffe.
Nu mødes de så, drikker kaffe, ser på området og udveksler meninger i en times tid.

Den japanske have
– Som du kan se her, så er der noget af det hele. Både det sociale byggeri, der ligger derovre.
Said Idrissi peger over mod højhusene.
– Og så er der boligerne her, hvor der både bor etniske danskere og familier med anden etnisk baggrund end dansk. Det er et sted, hvor husenere bliver solgt til mange millioner, og hvor folk gerne vil bo, også selvom det er lige i nærheden af højhusene. Så det er altså ikke noget, der skræmmer folk væk.
De to vandrer videre. Selvom de har forskellige syn på Brøndby Strand, foregår dialogen uden voldsomme meningsudvekslinger.
De går forbi et blomsterbed i Albjergparken.
– Det er den japanske have. Said Idrissi peger på et bed langs stien.
– Det er nogle af beboerne, der bruger meget tid på det og som gerne vil gøre stedet smukkere.
– Nu er jeg ganske vist ikke professionel havekyndig, Martin Henriksen kigger en gang ekstra på bedet.
– Men det ser altså ikke japansk ud.
– Nej, undskyld, det er først herhenne.
En kvinde med tørklæde står ved en klapvogn sammen med tre fire børn i solide flyverdagter. De ænser ikke de to mænd, der går rundt og diskuterer danskhed, integration og kulturelle forskelligheder.

Bortvendt fokus
– En af de ting, jeg lægger mærke til, når jeg kommer sådan et sted, er de mange paraboler og de nedrullende gardiner. Martin Henriksen spejder rundt på bygningerne.
– Det er en af de ting, der er uheldige. For det er for mig et tegn på, at man retter sin opmærksomhed mod det land, man kommer fra. Jeg ville jo hellere, at de rettede deres opmærksomhed mod det danske samfund.
– Jeg har også tidligere haft parabol. Men alle dem, jeg kender, ser danske nyheder, og i stedet for dårlige amerikanske serier, ser de så bare programmer fra deres hjemland også. Said Idrissi holder en kort pause.
– Du har jo på en måde ret. De nedrullede gardiner kan godt ses som lukket. Men jeg vil love dig, at når man går op og banker på, så er døren åben.

Er jeg dansker
Said Idrissi og Martin Henriksen stopper ved en legeplads. Det er skoledag, og den stor tom hen. Said Idrissi hiver sit pas frem.
– Jeg har boet her i 45 år. Er jeg dansker?
Martin Henriksen er en erfaren debattør:
– Det der viser, at du jo i hvert fald har fået dansk statsborgerskab på et tidspunkt. Men jeg bed mærke i, at du tidligere omtalte, at du havde marokkanske rødder.
Said Idrissi gentager sit spørgsmål.
– På et eller andet tidspunkt må man vælge dansk kultur, hvis man vil være dansker.
Said Idrissi nikker roligt.
– Jeg er enig i, at man skal leve efter danske normer, men det er ikke det samme som, at jeg for eksempel ikke er dansker, selvom jeg er muslim.

Fokus på løsninger
Said Idrissi og Martin har været en runde rundt i Brøndby Strand og er nået tilbage til deres biler.
-Har det her ændret på mit syn. Nej, det har det ikke. Jeg hører altid gerne på meninger og holdninger, og derfor er jeg også kommet her i dag, siger Martin Henriksen og fortsætter:
– Vi har nogle problemer, også her i Brøndby, og selvom det kan støde nogle, så mener jeg, vi bliver nødt til at tale langt mere om problemerne. Vi skal være langt mere konkrete.
På intet tidspunktet i løbet af den seneste time har Said Idrissi eller Martin Henriksen hævet stemmen. Heller ikke nu, da Said Idrissi svarer:
– Når vi har en debat som denne, så er der nogle der bliver trætte. De føler, der igen bliver spændt ben for den. I stedet for at tale om problemerne, skulle vi i stedet tale om problemløsninger. for når man bliver ved med at blive skubbet til side, så kommer der et tidspunkt, hvor man ikke længere har lyst til at være med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top