Færre indlægges med KOL
Hanne-Stine.jpg
Stine Lassen og Hanne Rode er Brøndbys to KOL-sygeplejersker , der arbejder med at hjælpe personer, der har problemer, som er relateret til luftvejene, herunder KOL. Foto: Brøndby Kommune
BRØNDBY. Brøndby Kommunes oprustning på KOL-fronten ser ud til at bære frugt, således bliver 15 procent færre indlagt

Det går den rigtige vej, når det gælder rygning og indlæggelser, som er relateret til luftvejene (herunder KOL) i Brøndby Kommune.
Sådan hedder det i en pressemeddelelse fra Brøndby Kommune.
Således er antallet af rygere i Brøndby, ifølge Brøndby Kommune, faldet med 28 procent de sidste syv år.
Gennem flere år er antallet af indlæggelser i forhold til nedre luftvejssygdomme også faldet. Fra 2016 til 2017 er 15 procent færre Brøndbyborgere blevet indlagt, fordi de har problemer med deres nedre luftveje og for eksempel lider af KOL.

Flere sygeplejersker
En del af forklaringen er ifølge Brøndby Kommune en øget indsats på området, som blandt andet betyder, at to fuldtidsbeskæftigede KOL-sygeplejersker er dedikeret til at hjælpe borgerne og undervise kommunens plejepersonale i at spotte borgere, der kan have brug for behandling for KOL.
– Vi har været på 250 besøg på et år, hvor vi er ude og tale med for eksempel borgere om hvordan de bedst muligt får taget deres medicin. Op mod 75 procent af de henvendelser, vi får, handler om at borgerne ikke kan suge deres medicin ned i lungerne, og hvis den kun når til svælget, har de ikke gavn af den. Vi hjælper eventuelt borgeren med at blive testet og med, at de får et nyt hjælpemiddel, så de kan tage deres medicin korrekt og dermed holde sig mere friske og fri af indlæggelser, fortæller Hanne Rode, KOL-sygeplejerske i Brøndby Kommune.

Spotter KOL
KOL-sygeplejerskerne underviser løbende kommunalt ansatte sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter og- hjælpere, så de får opdateret deres viden om KOL og kan være med til at spotte de borgere, der kan have brug for behandling.
– Vi kommer også rundt i hjemmeplejeområderne og deltager eksempelvis på personalemøder. I og med at vi er blevet så synlige, har vi fået et rigtig godt samarbejde med ældrecentrene og hjemmeplejen, som er blevet endnu bedre til at have blik for borgere med KOL, siger KOL-sygeplejerske Stine Lassen.
De to sygeplejersker oplever, at mange borgere lever med KOL uden at være i kontakt med kommunen eller behandlingssystemet.
– Det er stadig et tabu for mange, at blive ramt af KOL. Man synes, det er pinligt og måske selvforskyldt og så opsøger man ikke hjælp. Men vores opfordring skal være klar: Der er hjælp at få og man kan få det bedre ved at komme i behandling, lyder det fra sygeplejerskerne.

FAKTA
Man kan dagligt fange en af Brøndbys KOL-sygeplejersker på en telefonisk hotline, der er åben mellem kl. 8 og 14 og som har tlf. 5116 6006.

1 kommentar om “Færre indlægges med KOL”

  1. Tina siger:

    Hej Stine og Hanne.
    Jeg er sosu assistent elev i Brøndby og skal til at lave projekt om KOL. Jeg vil spørge om I havde noget materiale jeg kunne få på mail som vi kan bruge.
    VH Tina.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top